Ny högskoleutbildning med smak för det goda

- Svensk gastronomi är i världsklass, men den behöver spridas ut i hela landet. Det sa tv-kocken Fredrik Eriksson vid en informationsträff i Arvidsjaur på måndagen.Informationen gällde höstens högskoleutbildning inom turism, gastronomi och hotellmanagement.

Arvidsjaur2007-03-20 00:00
Det är ett välmeriterat namn som de ansvariga för den nya högskoleutbildning i inlandet har lyckats knyta till sig.

Tv-kocken Fredrik Eriksson har flera utmärkelser. År 1987 vann han tävlingen Årets kock. Två gånger utsedd till Kockarnas kock, kreativ ledare för restaurangakademien samt utvald till "Journalisternas kock".

Distansutbildning

Ulla Blomqvist, kanslichef vid Umeå universitet, informerade vid en träff på Vittjåkk på måndagen om utbildningen som ska bedrivas i samarbete med Akademi Norr.

Hon konstaterade att besöksnäringen har en mycket stor potential men att utbildningsnivån på personalen måste
höjas.

- Vi har alla möjligheter att förse besöksnäringen med kompetens, sa hon.

Utbildningen som startar till hösten bygger bland annat på det etablerade gastronomiprogrammet vid Umeå universitet. Det nya är att den kommer att bedrivas som distansutbildning. Ansvariga lovar att det kommer att fungerar bra tack vare det virtuella klassrum som före detta Arvidsjaursbon Per Andersson har utvecklat vid pedagogiska institutionen i Umeå.

-  Jag vågar sticka ut hakan och påstå att vi är ledande i Sverige på området, sa han.

60 sökande

Andra universitetsinstitutioner finns också med på ett hörn liksom Handelshögskolan. Ingen brist på vetenskapliga resurser med andra ord.

Utbildningen är på två år men den kan delas upp i kortare specialkurser. Kurserna kommer att bedrivas i Arvidsjaur/Arjeplog, Storuman/Vilhelmina samt i Lycksele. Ansvariga för utbildningen hoppas få minst 60 sökande.

- Den första 15-poängskursen om turism, kulturanalys och internationella trender skulle egentligen alla behöva som arbetar inom besöksnäringen, säger Ulla Blomqvist.

Kocken Fredrik Eriksson, ägare av Långbro värdshus söder om Stockholm, medverkar i de grenar av utbildningen som handlar om gastronomi, matsal och sommelier. Han slog fast att gastronomiprogrammet med professor Gert Klötzke i spetsen är bland det bästa landet kan erbjuda.

- Svensk gastronomi är världsledande men den är storstadsbaserad. Vi står på svag is men utbildningsprojektet är ett utmärkt sätt att föra ut gastronomin till hela landet.

Vid träffen bjöds på mycket välsmakande lunch tillagad av den likaledes pribelönte kocken Morgan Lundin, Arvidsjaur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om