Norrskensprojekt bar frukt för kommunen

För två år sedan låg Arvidsjaur i länets topp när det kom till utbetalat försörjningsstöd per invånare och år. Det var före projekt Norrsken.- De nya siffrorna är häpnadsväckande, säger Bengt Norén, chef för arbetsmarknadsenheten.

Människorna bakom miljonerna. Det är via Bengt Norén, Ann-Sofie Nilsson, Peter Bergstedt och Christina Eliasson som de arbetslösa ungdomarna slussats.

Människorna bakom miljonerna. Det är via Bengt Norén, Ann-Sofie Nilsson, Peter Bergstedt och Christina Eliasson som de arbetslösa ungdomarna slussats.

Foto:

ARVIDSJAUR2012-11-14 06:00

Nästan sämst i länet, så såg situationen ut 2010 i Arvidsjaur innan Norrsken startade. Ett samarbetsprojekt med Piteå kommun som projektägare, Arvidsjaurs kommun och arbetsförmedlingen med delfinansiering från Europeiska socialfonden. En satsning för att få ut unga arbetslösa i studier, praktikplatser och jobb. Och att sätta villkor på försörjningsstödet.

- Socialförvaltningen remitterar ungdomar till oss för att få hjälp, deltar de inte i aktiviteterna blir försörjningsstödet lägre, förklarar Norén.

Glädjande resultat
I Arvidsjaur har man valt att lägga fokus på ungdomar 16-24 år, och resultatet efter två av tre år i projektet är glädjande och överraskande positivt.

- Vårt mål var att kunna hjälpa ungefär 50 procent till jobb eller studier, verkligheten nu är att 89 procent av individerna som deltagit i projektet har nått detta. Otroligt glädjande.

Försörjningsstödet i Arvidsjaurs kommun hade den 29 september i år minskat med så mycket som drygt 2,7 miljoner kronor, och projektet är en bidragande orsak. Dessutom har köpkraften ökat med 4,7 miljoner.

- Tack vare fantastiska insatser av den kompetenta och professionella personalen som jobbat i projektet, säger Norén.

Ungdomarna har fått träffa vägledare och fått en individuell handlingsplan upprättad. Men framför allt tid.

- Man har tagit det i individernas takt. De har fått testa olika arbetsplatser i form av praktik, gått kompetenshöjande kurser och annat, säger projektledaren Christina Eliasson. Peter Bergstedt som är praktiksamordnare berättar vilken utveckling han sett hos personerna som deltagit till i Norrskensprojektet.

- Många har gått från kol till diamanter och verkligen blommat. Det har varit så roligt att se!

Ungefär 50 ungdomar har hunnit passera Norrskensprojektet. Ett år är kvar, men man hoppas på en fortsättning.

- Med tanke på siffrorna är detta en fantastisk investering för framtiden. Vi jobbar med att hitta olika finansieringsmöjligheter för framtiden och det finns möjligheter, säger Bengt Norén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om