Nausta Bryggeri håller på att växa ur sina nuvarande lokaler i Slagnäs. Därför har ägarna, Max och Frank Stenberg, letat efter nya lokaler med plats att växa i. Något de funnit i Arvidsjaur, i en del av hangar på flygplatsen.
– En bra yta att växa på, säger Frank Stenberg.
Produktionsytan som Nausta Bryggeri har i Slagnäs är 32 kvadratmeter stor. Nu blir den 160 kvadratmeter och med en takhöjd på tio meter.
Brygger till veckan
Flyttlasset från Slagnäs går redan nu på måndag.
– Om allt går bra brygger vi i Arvidsjaur på torsdag, säger Max Stenberg.
Han berättar att det gått snabbt, första kontakterna med Stina Johansson på näringslivskontoret i Arvidsjaur togs i början av april i år.
– Vi har fått sjukt bra stöd och uppbackning för Arvidsjaurs kommun, flygplatsen och folk på plats på samhället, säger Max Stenberg.
I och med att Nausta Bryggeri flyttar till Arvidsjaur kommer produktionen av öl att öka till 170 000 liter per år. Kapaciteten ligger nu på 140 000 liter per år. Men det stora steget ska enligt planerna tas under det första kvartalet 2017.
Anställa fler
– När den stora expansionen är på plats har vi kapacitet att brygga 850 000 liter per år, säger Max Stenberg.
Nausta Bryggeri har för närvarande fem anställda. Från och med i sommar räknar företaget med att anställa ytterligare en person och därefter kanske ännu en. I början av 2017, när den stora expansionen är tänkt att ske, behöver ytterligare cirka fyra personer anställas.
I och med flytten till Arvidsjaur kommer Nausta Bryggeri att lansera nya produkter.
– Bland annat folköl, säger Max Stenberg.
Bryggeriet siktar också export, i första hand till Norge.