Innan den 1 oktober ska Arvidsjaurs kommun och andra berörda kommuner och övriga remissinstanser tycka till om den nationalparksplan som Naturvårdsverket i våras skickade ut på remiss. Och svaret från Arvidsjaur blir, som det hittills har sett ut, negativt.
En inställning som överraskar Rolf Löfgren på Naturvårdsverket:
- Andra kommuner som berörs av förslaget, till exempel Karlsborg och Växjö, är väldigt positiva. Men man ser det tydligen på olika sätt.
Läggs på is
Skulle Arvidsjaurs kommun i sitt remissvar hålla fast vid linjen "ingen nationalpark på våran gård" så kommer det inte heller att bli någon. Planerna för Reivo läggs i så fall på is under många år framöver- Vi gör ingenting som inte kommunen är med på. Det är rätt mycket jobb med att bilda en nationalpark och det kostar rätt mycket pengar, vi arbetar inte i motvind.
Ett nej kan också få negativa konsekvenser.
- Länet, kommunen och trakten missar att komma på kartan i ett väldigt intressant sammanhang. Det finns goda exempel på att det här är med nationalparker är gynnsamt för lokal utveckling. Att man väljer bort att se det på det sättet tycker jag är konstigt, säger Rolf Löfgren.
Rädsla överdriven
Argumenten i Arvidsjaur för att säga nej är främst de restriktioner för till exempel jakt och utveckling av turism som en nationalpark kan innebära. Men den rädslan kan vara överdriven.- Nationalparkerna är den mest spridda och erkända formen för skydd av natur. Se på länder som USA, Kanada, Costa Rica… Vart åker man där? Jo, till nationalparkerna.
Jakten behöver med automatik inte förbjudas i Reivo, även om området upphöjs till nationalpark.
- Jag kan inte utlova något, men jag kan hänvisa till Fulufjället, en av de senaste nationalparkerna. Där finns en fiskecamp mitt uppe på fjället och där pågår älgjakt i området. Och det skulle säkert bli samma sak i Reivo, jag förstår inte varför vi skulle göra på något annat sätt där. Man får anpassa sig till varje område. De strikta bestämmelser som finns i Sarek är från början av 1900-talet, nu hundra år senare finns en annan syn på hur vi ska sköta sådana här saker i nya parker, säger Rolf Löfgren.