"Nato-övningen kan öka spänningen i norra regionen"

- Vi tycker inte att Sverige ska vara med och arbeta för att öka spänningen i vår region.Det säger Linda Åkerström från Svenska Freds- och skiljedomsföreningen i Stockholm, som i går besökte Arvidsjaur.

Linda Åkerström, Svenska Freds- och skiljedomsföreningen, talade om bland annat säkerhetspolitik, vapenexport och den kommande Natoövningen Loyal Arrow när hon i går besökte Sandbackaskolan i Arvidsjaur.allen höll hon en föreläsning i Brittgården.

Linda Åkerström, Svenska Freds- och skiljedomsföreningen, talade om bland annat säkerhetspolitik, vapenexport och den kommande Natoövningen Loyal Arrow när hon i går besökte Sandbackaskolan i Arvidsjaur.allen höll hon en föreläsning i Brittgården.

Foto: Göran Westerlund, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2009-04-23 06:00
I sommar kommer en stor flygövning, Loyal Arrow, ledd av Nato att genomföras i norra Sverige, Norge och Finland. Det är med anledning av denna kommande övning som Linda Åkerström bjudits upp till Arvidsjaur och Luleå, där hon i dag, torsdag, föreläser på skolor och i kväll hos Miljöpartiet.
I Arvidsjaur träffade hon i går gymnasieelever på Sandbackaskolan och talade på kvällen sedan för allmänheten vid ett möte i Brittgården.
- Folk har blivit upprörda över den här övningen, som går emot den gängse föreställningen om Sveriges neutralitets- och alliansfrihet. Men Sverige är inte längre neutralt eller alliansfritt ...
En del av kritiken riktas mot att det gått att upplåta svenskt territorium och luftrum till Natoövningen
- Regeringen och Försvarsmakten tog beslutet, som på indirekta vägar blev känt först efter ett halvår. Men i en så viktig fråga kan inte regeringen ta beslut, det borde riksdagen göra. En övning ledd av Nato på svenskt territorium har aldrig skett förut.
Linda Åkerström säger vidare att Sverige, genom att tillåta övningen och delta i den, kan bidra till att öka spänningen i den arktiska regionen.
- Övningen sker nära Ryssland, Ryssland har påpekat att det ser sådana här övningar som ett hot och att det är en anledning för dem att bygga upp sin militär. Det låter fint, att öva för kommande internationella insatser, men hur upplevs övningen på den andra sidan, i Ryssland? Jag läste i DN för några dagar sedan att varannan ryss är rädd för en invasion från väst ...
FAKTA Loyal Arrow
Pågår 8-16 juni 2009.
Blir den hittills största flygövningen som genomförts i Sverige.
Tio länder deltar med mark- och/eller markförband.
Cirka 2 000 soldater medverkar, varav 250 svenska soldater.
Cirka 60 flygplan deltar, varav 12 JAS från svenska flygvapnet.
Ett brittiskt hangarfartyg kommer att finnas i Bottenviken för att delta i övningen.
Målet med övningen är att öva och träna enheter och staber i att leda och genomföra luftoperationer, samt att förbereda Natos beredskapsförband NRF 13/14 (Nato Responsen Force).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om