Reivo finns med i den statliga nationalparksplan som fastställdes 2008. Men eftersom dåvarande kommunfullmäktige hösten 2007 i sitt remissvar till Naturvårdsverket hade en negativ inställning till att Reivo skulle bli nationalpark har Naturvårdsverket inte aktivt arbetat med frågan.
Nu har dock kommunen väckt frågan. Ett resultat av detta är dialogmötet som kommunen på tisdagskvällen arrangerade i Medborgarhuset.
Många frågor
Ett femtiotal personer – jägare, markägare, företagare i turistbranschen, fiskare, renägare, politiker – hade kommit för att ställa frågor, få information och ge sin syn på saken. På plats fanns för att informera och ge svar på frågorna fanns tjänstemän från Naturvårdsverket och från länsstyrelsen.
Frågorna var många. Till exempel ville jägare få veta hur det blir med jakten om Reivo blir nationalpark och jakthundsklubben ville få svar på om den kan fortsätta med sina jaktprov där.
Oron fanns hos flera av de närvarande att om Reivo blir nationalpark, ja då blir det restriktioner och förbud.
Naturvårdsverkets representanter kunde inte ge några löften på exakt vilka föreskrifter som skulle gälla i Reivo.
– Det är svårt att stå här och säga att det här och det här kommer att gälla i Reivo, i så fall föregår jag ju diskussionerna i ett kommande projekt, förklarade Anna von Sydow.
Hennes kollega Stefan Henriksson förklarade att det en nationalpark kan innebära inskränkningar för några. Samtidigt kan möjligheter skapas för andra.
– Men vi har en ärlig vilja att försöka lösa problem, vi vill göra så lite inskränkningar som möjligt och ändå uppnå syftet med nationalparken.
Mark löses in
Som exempel nämnde de bland annat att jakt i någon form förekommer i de nationalparker som skapats under de senaste femton åren och att snöskoterleder redan idag finns i vissa av de befintliga nationalparkerna.
– Det är inte omöjligt att det kan tillåtas också i Reivo, sa Anna von Sydow.
På några av frågorna fanns tydliga svar. Eftersom staten måste äga marken i en nationalpark kommer privatägd mark som berörs vid en nationalparksbildning att lösas in.
– Men förslaget som finns på kartan nu är inte ristat i sten, sa Stefan Henriksson.
En nationalpark är hela Sveriges angelägenhet, berättade de också:
– Staten tar ett stort ansvar för upprustning av vägar till nationalparkerna, särskilt till dess entréer, sa Stefan Henriksson.
Än är det inte bestämt om Reivo blir nationalpark. Dialogmötet ska nu rapporteras till kommunstyrelsen, som tar nästa steg.
Tar lång tid
Bestämmer sig kommunen för att gå vidare lär det ta tid innan nationalparken kan bli verklighet.
– Arbetet tar tid, fem år, minst. Det behövs också en samsyn, majoriteten måste tycka att det känns bra. Det krävs också samarbete mellan Naturvårdsverket, länsstyrelse och berörd kommun. Kommunen väljer själv hur delaktiga den vill vara i processen, men det är vanligt att kommunen deltar i projektet, sa Anna von Sydow.