Narkotika ett problem i Arvidsjaur

Cannabis, ecstasy, amfetamin ... Arvidsjaur är inte längre en plats där droger är sällsynta.- Förr var användning av droger begränsat till en liten krets. Nu är det inte längre så, säger Britt-Inger Hedman, handläggare på socialtjänstens Pärlan-enhet.

-Narkotikabruket ökar. Det har ökat successivt de senaste åren och vi  känner att vi måste göra föräldrar och vuxna som jobbar med barn och  ungdomar uppmärksamma på vad som sker, säger Britt-Inger Hedman. (Arkivbild)

-Narkotikabruket ökar. Det har ökat successivt de senaste åren och vi känner att vi måste göra föräldrar och vuxna som jobbar med barn och ungdomar uppmärksamma på vad som sker, säger Britt-Inger Hedman. (Arkivbild)

Foto: Göran Granström

ARVIDSJAUR2009-03-03 06:00
Polisen, socialtjänsten och elevhälsan på Sandbackaskolan i Arvidsjaur, alla har de samma erfarenhet.
- Narkotikabruket ökar. Det har ökat successivt de senaste åren och vi känner att vi måste göra föräldrar och vuxna som jobbar med barn och ungdomar uppmärksamma på vad som sker, säger Britt-Inger Hedman.
Hon konstaterar att dagens ungdomar har en helt annan inställning till droger.
- De är inte lika rädda om sig som tidigare. Att det är narkotika skrämmer dem inte lika mycket, utan de prövar och testar.
Droger som till exempel Spice och Kratong röks av ungdomar i Arvidsjaur.
- Oroväckande, eftersom Spice fortfarande inte är narkotikaklassat. Vi vet att det förekommer här, polisen vet det, men polisen kan inte agera förrän spice blivit klassat som narkotika. I till exempel Thailand är spice, som är tio gånger kraftigare än cannabis, klassat som tung narkotika, säger Britt-Inger Hedman.
En otäck drog
Hon beskriver drogen som otäck.
- De ungdomar vi har pratat med och som använt den säger att de i förväg inte vet vilket rus man får.
Den allt mer internationaliserade värld vi lever i är en orsak till att narkotika blivit mer vanligt förekommande i Arvidsjaur. Internet en annan.
- Vi vet av de ungdomar vi pratat med att det i samband med de olika sommarfesterna, Piteå Dansar och Ler till exempel, är vanligt att man testar att till exempel röka hasch för första gången.
Socialtjänst, elevhälsa och polis uppmanar nu föräldrar att hålla ögon och öron öppna.
- Har ens barn förändrat beteende, känner man att något inte är som det ska vara? Ju tidigare man kan få hjälp desto bättre är det.
FAKTA Råd till föräldrarna
Socialtjänstens, polisens och elevhälsans råd till föräldrarna:

Reagera om ni uppmärksammar något som gör er oroliga. Prata med era barn om detta.

För information, råd och stöttning kontakta socialkontoret, vårdcentralen eller elevhälsan.

Polisen tar gärna emot tips och kan också ge råd och information.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om