Nämnden föreslår skolnedläggning i Moskosel

Moskosel är på väg att förlora sin skola. På onsdagen beslutade barn- och utbildningsnämnden att föreslå kommunfullmäktige att Klockarbackeskolan ska läggas ned.

"Även om Klockarbackeskolan har behöriga lärare är antalet barn så litet, skolan kommer inte att klara kvalitetskraven", sa Britt-Inger Hedman (V), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. (Arkivbild)

"Även om Klockarbackeskolan har behöriga lärare är antalet barn så litet, skolan kommer inte att klara kvalitetskraven", sa Britt-Inger Hedman (V), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. (Arkivbild)

Foto:

ARVIDSJAUR2013-02-14 06:00

Framtiden för Klockarbackeskolan i Moskosel har länge varit oviss. Frågan aktualiserades i somras på nytt i och med att moderaterna i en skrivelse föreslog nedläggning.

Skrivelsen resulterade i en utredning. I slutet av januari beslutade kommunstyrelsen att se över om det finns möjlighet att behålla förskolan plus årskurs 1-3 i
Moskosel.

Två timmar lång diskussion
Den möjligheten finns inte anser en majoritet i nämnden. Vid onsdagens sammanträde togs efter en nära två timmar lång diskussion beslut om att föreslå kommunfullmäktige att skolan ska läggas ned.

Argumenten för en nedläggning handlar om att skolan får för få elever, de närmaste åren bara sex till åtta stycken i sexårs till och med årskurs 3, och att skolan kommer att få det mycket svårt att leva upp till de kunskaps- och kvalitetsmål som ställs i skollagen.

- Eleverna ska till exempel i sin undervisning ha möjlighet att integrera med andra elever. Hur hanterar vi till exempel idrotten, i bollsporter får man inte ihop två lag, sa ordföranden Britt-Inger Hedman (V).

Men alla höll inte med om de argumenten.

Tätort vs landsbygd
- Jag ser inga problem med att möta de krav som skollagen ställer och jag tror att det går att driva skolan med det antalet elever, sa Lennart Wigenstam (C).

Han pekade också på kampen mellan tätort och landsbygd.

- Det har länge, i tjugo års tid, funnits en vilja att lägga ned skolan i Moskosel och kanske på sikt också den i Glommersträsk och man försöker hitta argument för att rättfärdiga detta. Jag ser manövern som ett sätt att flytta resurser från Moskosel till Ringelskolan i Arvidsjaur.

Kristina Taimi (S) reagerade på Lennart Wigenstams påståenden.

- Vi måste någon gång lägga det som hänt bakom oss. Jag vill tro att vi tar beslut som är nödvändiga, ska man se över hela kommunen måste vi se var man ska spara och vad som är bäst för alla barn. Vi måste se bortom det här med byar och tätort.

Tre ledamöter, Lennart Wigenstam och Ann-Karin Sörmo, båda Centerpartiet, och Tycko Johansson, Socialdemokraterna, reserverade sig mot beslutet att föreslå nedläggning av
Klockarbackeskolan.

FAKTA Klockarbackeskolan

Vid Klockarbackeskolan i Moskosel undervisas elever i årskurs 1-6. Där finns också förskoleverksamhet.

Hösten 2009 lades högstadiet vid Klockarbackeskolan ned, undervisningen centraliserades till Fridhemsskolan i Arvidsjaur.

För närvarande undervisas Moskoselseleverna i årskurs 4-6 vid Ringelskolan i Arvidsjaur. Lösningen är tillfällig och beror på att Klockarbackeskolan inte lyckats rekrytera lärare.

Innevarande läsår finns totalt sex elever i sexårs och årskurserna 1-3 vid Klockarbackeskolan. Läsåret 2013/2014 väntas elevantalet öka till åtta, för att läsåret därpå åter vara nere på sex elever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om