Myter och fakta kring invandring

Som en del av Mångfaldsveckan har det vid tre tillfällen förelästs kring myter och fakta om invandrare. En som berättade om sin situation var Abbas Arizada, som bott i Arvidsjaur i tre år.– Väntan på uppehållstillstånd. Det var absolut den svåraste tiden för mig, att inte veta, säger han.

ARVIDSJAUR2015-10-22 15:17

Studieförbundet Vuxenskolan har under veckan vid tre tillfällen anordnat föreläsningen Myter och fakta i Arvidsjaur. Integrationssamordnare Torsten Fors från länsstyrelsen samt Torbjörn Nilsson från Migrationsverket berättade vad som är sant och falskt kring invandring i Sverige.

– Det är mycket prat om att det kommer många asylsökande just nu, men de flesta som söker sig till Sverige gör det för att arbeta här, eller har träffat någon som de blivit kära i och vill därför flytta hit, säger Nilsson.

Vanligaste frågorna

Han säger vidare att en av de vanligaste frågor han får är varför Sverige tar hit så många.

– Vet ni hur många vi tog hit förra året? Noll. Vi tar inte hit någon. De kommer hit själva och det är en mänsklig rättighet. Integrationssamordnare Torsten Fors betonar också att det här med att invandrare ofta klumpas ihop måste bort.

– Att vara invandrare är inget man föds med, det är ingen personlig egenskap. Precis så som att vara svensk inte är en personlig egenskap, säger han.

Abbas Arizada är 18 år och kommer från Afghanistan. Han har nu bott tre år i Sverige, går första året i gymnasiet och talar flytande svenska. Han berättade om de olika folkgrupper som finns i Afghanistan, och att han först flydde till Iran och sedan vidare till Turkiet via smugglare. Han åkte sedan via Grekland till Sverige.

– Mitt första minne är när jag kom till Stockholm och inte visste vart jag skulle ta vägen. Jag träffade en kille från Afghanistan som talade samma språk och frågade honom vad jag skulle göra. Han hjälpte mig till polisen, som sedan hjälpte mig till Migrationsverket. Som tips till åhörarna i publiken uppmanar Arizada att våga kommunicera.

– Var inte rädda, var inte blyga. Det räcker med att säga hej till varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om