"Mötet" viktigt i demensvården

- Behovet om kunskap inom demensvård kommer allt mer inom omsorgen också, säger Dagny Vikström, arbetsterapeut och demensvårdutvecklare.

Dagny Vikström, legitimerad arbetsterapeut och demensvårdsutvecklare, föreläste om demensvård i Arvidsjaur.

Dagny Vikström, legitimerad arbetsterapeut och demensvårdsutvecklare, föreläste om demensvård i Arvidsjaur.

Foto: Annelie Nilsson, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2009-02-25 06:00
Tisdagens föreläsning i Arvidsjaur, i Studieförbundet Vuxenskolan Nords regi, riktade sig till vårdpersonal som jobbar med personer med Downs syndrom. Människor med Downs syndrom har mycket större risk att drabbas av alzheimers också i tidig ålder. Man räknar med att vid 54 års ålder har hälften börjat få alzheimers, dessutom går det också fortare att insjukna. Det här ställer också krav på personalen som jobbar med dessa människor.
Många beröringspunkter
- Personalen har oftast varit med under en lång tid av personens liv. Lärt honom eller henne att klara av vardagssituationer och när då demenssjukdomen börjar visa sig i tidig ålder blir det en svår omställning, säger Dagny Vikström som menar att man inom äldreomsorgen och omsorgen har mycket att lära av varandra.
- Vi har så många beröringspunkter som är likartade.
Till exempel säger Dagny Vikström att det handlar det om att lära sig se symptomen och att kunna hantera personerna trots demensen. Något hon menar är lättare att förhålla sig till detta om personen är 84 år istället för kanske 40 år.
Hon tar som exempel upp när en person med downs syndrom som personalen skött om i flera år börjar bete sig annorlunda. Kanske kasta saker omkring sig eller känner inte igen anhöriga. Detta kan vara ett tecken på demens och man måste därför se det från personens synvinkel och vara lyhörda i vad som sker. Hon gav också tips på hur man som vårdare på bästa sätt kan hantera de situationer som uppstår.
- När det gäller demensvård är det många som föreläser om hjärnan och om medicinering, men väldigt få pratar om själva mötet med demenssjuka.
Skrivit en bok
Hon har därför också skrivit en ny bok "Demensboken" tillsammans med neuropsykolog och en geriatriker där de med hjälp av olika vardagssituationer försöker länka ihop sina kunskaper. Exempelvis vid en måltid, ett toalettbesök eller kanske när en person vägrar att duscha.
FAKTA Downs syndrom
Den extra kromosomen som personer med Downs syndrom har påverkar framförallt hjärnans utveckling. Det är detta som ger upphov till själva utvecklingsstörningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om