- Om byn säger absolut nej blir det omöjligt den här gången också, sa socialnämndens ordförande Henning Åhman när han mötte byborna på tisdagen.
Med sig hade han socialchefen Ann-Sofie Levander och socialnämndens vice ordförande Ewa Viklund, själv Moskoselsbo.
Om de till äventyrs hade väntat samma negativa attityd som för 17-18 år sedan så lär de ha blivit överraskade. Motståndet var som bortblåst även om några ställde sig frågande till hur flyktingarna ska kunna försörja sig.
Sagt ja
Nu ska det i sanningens namn påpekas att det rör sig om att ta emot ungefär 20 flyktingar mot 200 som det handlade om när frågan senast diskuterades.Levander förklarade att kommunen har sagt ja till Integrationsverkets förfrågan om att ta emot 46 så kallade "gömda flyktingar".
- Det är människor som varit gömda i flera års tid, många av dem kan svenska. Tanken är att de ska skaffa jobb och klara sin egen försörjning efter två år.
- Sorsele kommun har redan tagit emot 56 flyktingar på samma premisser och därifrån har vi bara hört goda vitsord. Kommunen tjänar rent av ekonomiskt på att ta emot dem, sa hon.
Ett lyft för byn
Byborna var sånär på något enstaka undantag eniga om att mottagandet av flyktingfamiljer kan bli det lyft som byn behöver. Affären är nedlagd, macken är stängd och skolans framtid osäker. Det faktum att flyktingarna ska få sin svenskaundervisning i Arvidsjaur hoppas byborna ska leda till bättre bussförbindelser med centralorten året om.- Vad har vi för val, vi har inte så många halmstrån att greppa efter, menade Åke Renberg och fick stöd av bland andra Hjördis Svensson.
Liknande informationsträff har tidigare hållits i Glommersträsk. Även där var invånarna positiva till att åter få hyresgäster i de tomma hyreshusen.
Om flyktingmottagandet blir av - beslutet tas av Integrationsverket - kan Arvidsjaurs kommun räkna med att få bidrag - en halv miljon i grundersättning samt ytterligare mellan 60 000 och 165 000 kronor per flykting.