Mötet blev välbesökt, över
80 personer kom för att diskutera vad man kan göra för att få lanthandeln, som är stängd sedan nyår efter konkurs, att öppna igen och hur bensinmacken i byn, som stängs den första april, ska räddas.
- Vi var tvungna att invänta konkursförvaltaren, som haft ute butiksrörelsen på anbud, men nu kan vi i byn dra igång arbetet. Alla på mötet var eniga om att vi i byn ska ställa upp, säger Sture Boman.
Mötet gav utvecklingsgruppen uppdraget att hjälpa konkursförvaltaren att hitta någon som vill ta över lanthandeln. Det kommer att ske bland annat genom annonsering och marknadsföring på internet.
- Vi i utvecklingsgruppen ska också bearbeta bensinproblemet. Vi har kontakter med bensinbolag som vi ska arbeta med. Egentligen är bensinstationen viktigast, skulle vi få igång
affären men inte ha någon bensinstation i byn, är det risk att bybor kommer att handla i Arvidsjaur när de ändå kör dit för att tanka sina bilar, säger Sture Boman.
Under mötet pratades det också om att bilda eget kooperativ eller bolag för att i byns egen regi driva affären vidare.
- Det är inte aktuellt just nu, vi tycker att det är bättre om butiken drivs i privat regi och att vi bybor ställer upp och stöttar den, säger Sture Boman.
"Tusen olika regler"
Hjördis Svensson representerar Moskosels PRO i byautvecklingsgruppen:- Allting har kommit i olag… För mina pensionärer är det besvärligt utan affär i byn. Och ännu besvärligare blir det om inte bussen går till och från Arvidsjaur på sommarlov och skolans andra lov. Länstrafiken kör inte de lokala bussarna då, det innebär att det bara är med bussen på Inlandsvägen vi kan åka och då har man bara två timmar på sig att handla och uträtta sina ärenden i Arvidsjaur.
Hon, liksom övriga i Moskosel, hoppas att det finns en lösning.
- Men man känner sig så maktlös. Det verkar så krångligt, det finns tusen olika regler att följa så när man drar i en tråd så kommer det någon och klipper av just den tråden. Så visst är jag bekymrad. Men jag är ändå glad över att det är tidsbestämt, att vi ska försöka hitta en lösning nu under de kommande tre-fyra veckorna och inte hålla på att dra ut på det här. Det är också positivt att så många i byn tycks vara villiga att ställa upp om det skulle bli en kollektiv lösning till slut, säger Hjördis.