I januari avled Anita Åkerlund Renberg, 79, efter att ha vistats tiotalet dagar på Bryggan i Arvidsjaur. Några dagar in i vistelsen fick hon svåra smärtor, trots att hon tog det morfin hon var ordinerad. Det visade sig att hennes morfin som låg i dospåsar bytts ut mot helt andra tabletter.
Händelsen resulterade i att rutinerna kring hanteringen av narkotiska preparat skärptes.
– Vi införde kontrasignering. Det innebär att två personer ska sätta en kråka som bekräftelse på att de varit med att ta ut medicin ur skåpet. Sköterskor fick också börja dela ut narkotiska preparat dag för dag, säger Peter Öhman.
I april upptäcktes två nya stölder.
Skedde stölderna trots att ni hade kontrasignering?
– Det pågick ett tag men sen avbröts det då allt var frid och fröjd men sen uppdagades det nya stölder i april.
Sammanlagt fem stölder har upptäckts vid totalt tre tillfällen, en i januari, två i april och två i november.
Ni kommer inte tillrätta med det här?
– Nej vi har inte gjort det under året.
Vad känner du kring att det här pågår på Bryggan?
– Det är hemskt, det är förfärligt.
Stölderna har resulterat i tre polisanmälningar och två Ivo-anmälningar. Ivo-anmälningarna härrör från i januari och i november.
Varför gjordes ingen Ivo-anmälan i april?
– Vi bedömde då att det inte var något fel på våra rutiner utan att det handlade om en ren stöld. Därför gjorde vi ingen Lex Maria utan bara en polisanmälan. Sen gick det ända till november innan nästa stöld ägde rum och då gjorde vi en till polisanmälan och en Ivo-anmälan.
Vad tänker du kring att ha ett stort och pågående arbetsmiljöproblem på Bryggan?
– Jag har haft möten med personalgruppen och vet att de tagit det hårt.
Kan det finnas ett mörkertal där stölder begås men inte upptäcks?
– Det är jag nästan hundra procent säker på att det inte finns. Om vi till exempel har en person här på rehab efter ett fall så märker vi om den inte får sin smärtlindring. Det går inte att utföra de övningarna utan smärtlindring.
Vad görs just nu för att komma tillrätta med stölderna?
– Vi har så strama tyglar som möjligt, men verksamheten måste ju snurra också. Nu ligger hela ärendet hos polisen för utredning. Jag hoppas och tror att det kommer att lösas, säger Peter Öhman och tillägger:
– Sånt här spiller ju över på hela verksamheten och det finns risk att det uppfattas som att vi inte har koll på saker och ting.