Modern teknik ska stötta dementa i glesbygd

Med nya arbetsformer och metoder ska stödet till personer med demens i glesbygd utvecklas.De nya metoderna utformas i bland annat projektet Remodem och på onsdagen presenterades och diskuterades erfarenheter från projektet under en seminariedag i Arvidsjaur.

Projektledaren Stefan Sävenstedt berättade om bland annat träffar med äldre i byar i Arvidsjaur och Pajala. ”De säger att de vill bli bemötta och få stöd av de med goda kunskaper om demens”.

Projektledaren Stefan Sävenstedt berättade om bland annat träffar med äldre i byar i Arvidsjaur och Pajala. ”De säger att de vill bli bemötta och få stöd av de med goda kunskaper om demens”.

Foto: GÖRAN WESTERLUND

ARVIDSJAUR2014-05-14 17:03

Det handlar om att hitta vägar att möta utmaningen av att stödja personer med demens att kunna bo kvar i sina hem i glesbygd.

– De dementa vill bo kvar hemma, säger projektledaren Stefan Sävenstedt från Norrbottens läns landsting.

Ett sätt att göra detta möjligt kan vara genom modern teknik. Utrustning som trygghetslarm med GPS-spårning, digitala tillsynsbesök med nattkamera och anhörigstöd på distans med Ipads är utrustning som genom projektet testas i Arvidsjaur och Pajala.

– Sådan teknik har inget egenvärde i sig utan ska användas där det tillför något, säger Stefan Sävenstedt.

Utsatt grupp

Projektet handlar också om att finna former för fungerande samverkan mellan kommuner och landsting och andra aktörer i syfte att skapa förutsättningar för att att kunna ge möjligheter till bättre liv för äldre.

– Personer med demens är en utsatt grupp. Fixar man det för dem så fungerar det för alla, säger Stefan Sävenstedt.

Tillsammans med Marja-Leena Komulainen från Kommunförbundet Norrbotten ledde Stefan Sävenstedt på onsdagen ett seminarium i Arvidsjaur.

Dit kom representanter för pensionärs- och handikapporganisationer, politiker, socialchefer, verksamhetschefer, biståndshandläggare, personal på äldreboenden, med flera, från bland annat Arvidsjaur, Arjeplog och Boden för att ta del av projektet och de erfarenheter det hittills har gett.

Projektet arbetar också för att kunskapen om demenssjukdomar ska höjas.

Okunskap

— Det gäller både bland allmänhet och personal. Okunskap om demens finns på alla nivåer, säger Stefan Sävenstedt.

Ett viktigt område att utveckla är hur man på ett tidigt studium kan upptäcka och diagnosers demens.

– Gör man det tidigt tror vi att man kan erbjuda ett bättre liv med högre livskvalitet och till och med klara sig längre, säger Stefan Sävenstedt.

FaktaRemodem

Remodem är ett EU-projektet som genomförs förutom i Sverige också i Skottland (Yttre Hebriderna), Färöarna, Grönland och Norge.

Projektet startade i oktober 2012 och pågår till sommaren 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om