Veterandagen firas sedan 2008 alltid den 29 maj och är en hyllning till alla de personer som är eller har varit anställda i Försvarsmakten och gjort insatser internationellt och nationellt, med eller utan vapen.
Från och med i fjol har firandet vid Sjöhistoriska museet på Djurgården i Stockholm statsceremoniell status.
Inget krav att fira
Det finns inget krav på att förbanden lokalt ska fira Veterandagen. I 19 med Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur har dock valt att göra det, på jägarbataljonen den 29 maj och på I 19 i Boden nu till helgen.
– Vi tycker att det är viktigt. Vi måste visa både inåt, mot våra anställda, och utåt att vi tar de insatser vi gör, de påfrestningar det innebär och med risk att drabbas, vi måste visa att vi tar det på allvar, säger bataljonschefen överstelöjtnant Urban Edlund.
”Göra skillnad”
Innan han och överste Olof Granander, regementschef för I 19, lade ned kransar vid den sten som rests till minne över avlidna kamrater talade de båda om de cirka 100 000 svenskar som har genomfört och nu genomför internationella insatser .
– Det finns personer som bestämt sig för att göra skillnad och varit och är bered att betala det pris det innebär, det har funnits och det finns anhöriga som ställt upp och stöttat och drabbats, Det finns enstaka människor som väljer att inte göra något alls, sa Urban Edlund.
De talade också om de nästan ett hundra svenska soldater och officerare som förolyckats sedan den första svenska FN-bataljonen 1956 sattes in i Sinai.
Frivilliga hedrades
Speciellt nämndes jägarsoldaten och sergeanten Kenneth Wallin som den 17 oktober 2010, under sin andra internationella insats, stupade.
Hans porträtt, liksom ett porträtt på reservofficeren löjtnant Robert Johansson som nyligen omkom, inte under insats utan på sin fritid men som hade genomfört insatser, fanns placerat vid minnesstenen.
Där fanns också fjorton små flaggor placerade för att hedra de frivilliga från Norrlands dragonregemente som 1940 stupade när de i det frivilliga jägarkompaniet stred för Finlands frihet i Sallaområdet i nordöstra Finland.
– För dem och för alla andra som stupat har vi rest den här stenen, sa Olof Granander.