Ministern besökte samiska kyrkodagar

Under fredagen besökte kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) Arvidsjaur. Bland annat höll hon ett anförande under de samiska kyrkodagarna. "Det är en stor glädje och betyder mycket för mig i mitt uppdrag att besöka olika delar av Sápmi och urfolket samerna", säger hon.

Debatt. Ärkebiskop Antje Jackelén (t.h.) talade bland annat om vikten av att se till vad som händer i närheten. "I Sverige talar vi gärna och varmt om respekten för mänskliga mänskligheter, och vi uppmanar andra länder i internationella forum att ta större ansvar. Men för att kunna vara trovärdiga kring mänskliga rättigheter kan vi inte bara titta långt bort, utan även hur vi själva har det."

Debatt. Ärkebiskop Antje Jackelén (t.h.) talade bland annat om vikten av att se till vad som händer i närheten. "I Sverige talar vi gärna och varmt om respekten för mänskliga mänskligheter, och vi uppmanar andra länder i internationella forum att ta större ansvar. Men för att kunna vara trovärdiga kring mänskliga rättigheter kan vi inte bara titta långt bort, utan även hur vi själva har det."

Foto: Malin Johansson

ARVIDSJAUR2017-06-16 18:50

Under fredagens första dag fanns bland annat en diskussionspunkt med titeln "Sannings- och försoningskommission: varför och på vems villkor?" Innan diskussionerna drog igång höll Bah Kuhnke ett tal om sitt och regeringens engagemang kring att förbättra situationen för dagens samer.

– Ett samiskt liv med framtidstro och hopp är något jag brinner för och arbetar hårt för i Sveriges regering. Det är en lång och mödosam väg som vi har framför oss, men jag vet att den leder mot något som kan bli väldigt mycket bättre, säger hon.

Ministern menar att den strukturella rasism och diskriminering som det samiska folket har utsatt för genom historien är fruktansvärt.

– Och detta fruktansvärda har konsekvenser än idag. Jag har i många möten med sametinget och diskrimineringsombudsmannen hållet mig informerad om deras arbete om en sanningskommission. Regeringen välkomnar diskussioner och ser fram emot att ta det vidare när resultatet från sametinget kommer. Det finns en utbredd okunskap om samer och vad samer utsatts för genom historien.

Under kyrkodagarna visas filmen Sameblod vid två tillfällen, och denna nämnde ministern i sitt anförande.

– Det är fantastiskt att en film som Sameblod som tar upp rasism och kolonisering fått mycket uppmärksamhet både i Sverige och världen. Det är en film som ligger till grund för och öppnar upp för nya samtal. Jag är övertygad om att samtal och dialog är nödvändigt både internt i det samiska samhället men även mellan samer och icke samer.

Men utöver dialog krävs mycket politisk handling. Bah Kuhnke berättar att sedan nuvarande regering tillträdde har förhållningssättet förändrats och kontakten med sametinget är idag god.

– Från att ha en relation till den tidigare regeringen med möten 1–2 gånger om året, har sittande regering möten minst en gång i månaden. Det här har i grunden förändrat samtalet och vi har tydligt märkt hur ett samtal minst en gång per månad ger bra förutsättningar för förändring.

Ministern talar om att rasismen och diskriminering som samer utsatts för finns kvar än idag. Många har berättat om sina upplevelser, och dessa finns idag som underlag till en nationell plan mot rasism och hatbrott.

– Som en del av det arbetet har regeringen nyligen gett sametinget i uppdrag att kartlägga rasismen mot samer i dag. De ska kartlägga bland såväl barn och unga som vuxna, samt föreslå åtgärder för att motverka rasism mot samer. Det här är något som inte tidigare gjorts, säger Bah Kuhnke.

Kyrkodagar

De samiska kyrkodagarna samlar både samer och icke-samer från Sverige, Finland, Norge och Ryssland över generationsgränserna.

Det samiska kyrkolivet står i centrum, med gudstjänster, samtal, föreläsningar och kulturella inslag.

De samiska kyrkodagarna har tidigare arrangerats i Jokkmokk (2004), Enare, Finland (2009) och Mo i Rana, Norge (2013).

Arrangörer: Samiska rådet i Svenska kyrkan, Samisk kirkeråd i den Norske kirken, Uleåborgs stift samt Samiska arbetsgruppen i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, Arvidsjaurs församling, Luleå stift samt Samarbetsrådet för kristna kyrkor i Barentsregionen (SKKB).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om