I motionen pekar Kristina Taimi, fullmäktigeledamot och vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, och Annelie Jorsell, ersättare i fullmäktige och ledamot i barn- och utbildningsnämnden, på att ett flertal internationella och svenska studier visar att klasstorleken spelar en viktig roll för elevernas kunskapsresultat och för deras möjligheter att lyckas bra på arbetsmarknaden.
De konstaterar att Arvidsjaur under de senaste åren har tappat rejält när det gäller mätningar av hur bra skolan i kommunen fungerar. 2011, det år Arvidsjaur blev Bästa skolkommun, nådde 81,6 procent av eleverna målen i alla ämnen. Tre år senare var andelen nere på 61 procent vilket placerade kommunen på plats 282 av 290 i Sveriges kommuner och landstings, SKL:s, mätning.
”Inte acceptabelt”
De pekar också på att eleverna i de tre klasserna i årskurs 7 på Fridhemsskolan i undervisning i matematik, NO, svenska och engelska har slagits ihop i två undervisningsgrupper med cirka 28 elever i varje. ”Detta är inte acceptabelt” heter det i deras motion.
De föreslår också att det ska tas fram en plan för långsiktig personalförsörjning av kompetent personal till kommunens skolor.
De två S-politikerna vill i en annan motion till fullmäktige att kommunen ska göra det möjligt för de föräldrar som så önskar att välja om deras barn, från förskoleklass till och med årskurs 6, ska gå på Parkskolan i Glommersträsk i stället för i Arvidsjaur. Kommunen ska enligt förslaget hålla med busskort till dessa elever.