Miljön inte i fokus vid inköp av tjänstebilar
Arjeplogs kommun väger in pris och förbrukningskostnad när de köper in tjänstebilar. Arvidsjaur vill främst ha fyrhjulsdrivna dieselbilar som klarar den tuffa vintern och glesbygdens dåliga tillgång till tankningsställen.
Försäkringsbolaget vill skapa en diskussion om kommunernas miljöpåverkan och har undersökt hur säkra och miljövänliga kommunens nya tjänstebilar var 2009.
- Med det lilla statistiska urvalet med bara en bil ska man vara lite försiktig innan man hurrar, säger Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson.
Kommunen väger in priset och förbrukningskostnaden när de skriver på leasingavtal av tjänstebilar.
- När årets bil har bytts har vi tagit en likadan, säger hon.
Grannkommunen i söder hamnar inte lika bra till i undersökningen. Bara en av fem bilar som Arvidsjaurs kommun har köpt in klarar klimatkraven och säkerhetskraven som försäkringsbolaget har satt upp som riktlinjer, enligt Folksam.
Det placerar dem på femte plats av Norrbottens 12 kommuner.
En anledning till att många bilar inte klarar de tuffa kraven som Folksam ställer på dem i undersökningen är att Arvidsjaur kräver flera fyrhjulsdrivna dieselbilar när de leasar eller köper bilar.
I Moskosel kan man bara tanka diesel, och hemtjänsten behöver fyrhjulsdriften på vintern, enligt Mikael Renberg, upphandlare på Arvidsjaurs kommun.
- Då vi byter bilar under sommaren går de fyrhjulsdrivna på samhället och de tvåhjulsdrivna på byarna. Då måste de också vara diesel, säger han
Brist på pumpstationer omöjliggör användandet av etanol i nuläget, enligt Mikael Renberg.
- I vissa områden kan vi köra med miljövänligare bilar, men just när man tittar på hemtjänsten finns det inte möjlighet, det är där de flesta bilarna finns.
I kommunens handlingsplan för hållbar utveckling, Agenda 21 står det att kommunens bilar i möjligaste mån ska drivas med miljövänlig teknik och bränslen senast 2015.
- Det är långsiktiga mål och vi är inte där än.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!