Miljökonsult vill låta uranet ligga kvar

brytning. - Min slutsats nu är precis densamma som under förra vändan, för 20-30 år sedan. Låt det ligga kvar i marken!Det sa Olov Holmstrand, Lerum, miljökonsult och geolog, när han på torsdagskvällen talade om uranbrytning i Arvidsjaur.

Arvidsjaur2006-04-29 00:00
Olov Holmstrand är motståndare till uranbrytning. Under 1970- och 1980-talet var han en ofta anlitad föreläsare om uranbrytning och dess konsekvenser. De senaste tjugo åren har frågan om svensk uranbrytning varit död och Olov har inte behövt sprida sin information.

- Men nu är det på nytt aktuellt, på grund av att uranpriset har stigit kraftigt som en följd av att oljan blivit dyrare. Samma orsaker som på 1970-talet, när den första oljekrisen fått uranpriset att stiga våldsamt, sa Olov Holmstrand.

Spotmarknadspriset på uran har fyrdubblats sedan 2002- 2003, men har ännu inte nått prisnivåerna från 1973-1975.

- Dagens prisnivå är tillräcklig för att det ska bli intressant för gruvbolag som spekulerar i en fortsatt höjning av uranpriset.

Det mesta av uranet bryts i Kanada, Australien och i stater i före detta Sovjetunionen. Uran finns också i Sverige, kända uranfyndigheter finns bland annat i Västmanland, i Närke och i Norrland, främst i Jämtland och Arjeplogsområdet. När SGU under 1970-talet letade uran i Norrland gällde 22 av drygt 50 undersökningstillstånd Arjeplogs kommun.

SGU:s gamla undersökningar ligger nu till grund för de utländska gruvbolagens intresse.

Fyra tillstånd

Det kanadensiska bolaget Mawson Resources har fått undersökningstillstånd för uran i Norr-Döttern, norr om Övre Långträsk ett par mil utanför Arvidsjaur, samt för ett område alldeles vid Långudden, vid sjön Långträsket vid riksväg 95 mellan Arvidsjaur och Arjeplog.

Sammanlagt finns fyra undersökningstillstånd för uran beviljade i Arvidsjaurs kommun, och det har fått Övre Långträsks byastugeförening att engagera sig i uranbrytningsfrågan.

Det är också byastugeföreningen som engagerat Olov Holmstrand som föreläsare denna kväll.

Olov Holmstrand ifrågasatte i sitt föredrag gruvbolagens information.

- Mawson skriver i sitt pressmeddelande att femton procent av världens uranreserver finns i Sverige, och som källa anges MSN Encarta, alltså Microsofts uppslagsverk på internet. Men enligt den officiella
uranstatistiken, OECD/NEA:s Red Book, "Röda boken", som visar hur stora praktiskt utvinningsbara uranresurser det finns, har Sverige 4 000 ton säkra tillgångar av uran samt 6 000 ton osäkra. Men Sveriges 4 000 ton motsvarar bara 0,13 procent, alltså en promille, av världens urantillgångar.

De svenska uranfyndigheterna gör därför, enligt Olov Holmstrand, varken till eller från i ett globalt perspektiv.

Radioaktivt vatten

Han pekade också på den påverkan och de risker som uranbrytning medför för miljön.

- Det är inte första gången jag är i de här trakterna. För 25 år sedan handlade det om Pleutajokk i Arjeplogs kommun och där provbrytning skedde 1980.

Olov Holmstrand berättade att vattnet som rann från gruvgången ned till Pleutajokk och vidare till Hornavan var radioaktivt.

- Det diskuterades om hur en större brytning skulle påverka vattnet i Hornavan och därmed dricksvattnet i Arjeplog.

Hur resterna från brytningen skulle förvaras var också ett problem vid Pleutajokk,

- Tanken var att brytningsresterna skulle läggas i en dalgång och täckas med morän från området. Men moränen som skulle användas dög inte som tätskikt, den släppte igenom alldeles för mycket nederbörd. Rennäringen protesterade också kraftigt mot Pleutajokkprojektet.

Innan det eventuellt blir aktuellt med uranbrytning på Norr-Döttern eller i något av de övriga områdena måste gruvbolaget skaffa en bearbetningskoncession. När det gäller uran krävs att regeringen, förutom Bergstaten och länsstyrelse, ger sitt tillstånd.

- När regeringen ska ta ett sådant beslut ska berörd kommun tillfrågas. Och kommunen har vetorätt, säger kommunen nej blir det också nej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!