- Det som görs gynnar positivt alla levande bottenorganismer som finns i älvarna men naturligtvis gynnar det här fiskens uppväxtmöjligheter väldigt påtagligt, säger Roberth Wikström, Arjeplog, ansvarig projektledare för den pågående miljöåterställningen.
Att med grävmaskiners hjälp ta bort stenpartier och återställa älvarna med biflöden till bättre uppväxtområden för älvens fiskar efter flottningstidens avstängningar är naturligtvis en ganska svår och grannlaga uppgift.
Bättre utrymme för tillväxt
- Det är inte helt problemfritt men jag tycker ändå arbetet framskrider mycket bra, säger Anders Gustavsson, Arvidsjaur, som har ansvaret för det praktiska arbetet av Byskeälvens återställning.Gustavsson visar resultatet på ett slutfört arbete vid Graunaforsen, några kilometer nedströms Kilverdammen, och visar samtidigt upp ett bildbevis av hur platsen såg ut innan miljöåterställningen påbörjades.
- Vi har som synes tagit bort stenar och öppnat upp ganska mycket vilket gett ordentligt ökat djup och vattenflöde och därmed mera utrymme för tillväxt och förhoppningsvis så småningom också bättre möjlighet till uppvandring för lite större fiskar, säger Anders Gustavsson som redan till nästa år tror att det utökade uppväxtområdet ska göra att det kommer att finnas flera småöringar på just denna plats.
Dröjer några år
- Det positiva kommer förstås inte att märkas direkt. Innan gemene man kommer att uppleva riktigt konkreta förändringar av fisket i dessa älvar så kan det säkert komma att dröja åtminstone 8-10 år, siar projektledaren Roberth Wikström som klargör att allt arbete inte kommer att hinnas med i år men som hoppas att nya projektpengar ska avsättas så att återställningsarbetet kan fortsätta också under år 2008.Miljöåterställningen startade i augusti i Killingsån. Maskinerna flyttades sedan över till Allejaurälven där man nu är. I Byskeälven inleddes miljöåterställningen för Arvidsjaurs del nedanför Kilverdammen och man har nu nått Grunaforsen en bit nedanför de så kallade Skrömtakojan.