...men bottenplacering för Arvidsjaur

På plats 288 av 290 kommuner – Arvidsjaur landar på en bottenplacering i den nya skolrapporten. Nu pågår ett stort arbete med att vända trenden.

Resultat. "Vi har verkligen ett arbete att göra" säger Ulf Starefeldt, kommunchef i Arvidsjaur om det faktum att bara drygt 55 procent av niondeklassarna hade godkända betyg i alla ämnen. (Arkivbild)

Resultat. "Vi har verkligen ett arbete att göra" säger Ulf Starefeldt, kommunchef i Arvidsjaur om det faktum att bara drygt 55 procent av niondeklassarna hade godkända betyg i alla ämnen. (Arkivbild)

Foto: Malin Johansson

ARVIDSJAUR2017-12-13 19:45

Endast två kommuner i landet uppvisar sämre resultat i landet än Arvidsjaur i SKL:s Öppna Jämförelser av grundskolan.

Under läsåret 2016/2017 nådde exempelvis bara 55,7 procent av eleverna i nian i Arvidsjaur kunskapskraven i alla ämnen.

– Totalt sett är det inte bra siffror och tittar man bara på högstadiet är det allt annat än bra, säger Ulf Starefeldt, kommunchef som menar att det verkligen finns ett arbete att göra kring den "låga godkännandegraden".

– Det finns bara en väg att gå nu och det är uppåt, säger Ulf Starefeldt.

Det aktuella läsåret var också turbulent inom skolan i Arvidsjaurs kommun – efter att två skolgenomlysningar gjorts fick skolchefen Annette Rylén gå.

– Läsåret 2016/2017 fungerar de inte på det sättet som politiken ville att det skulle fungera, så därför togs det politiska beslutet. Att vi inte kunde fortsätta så här länge, där är vi nu, säger Ulf Starefeldt.

Hur gör ni för att vända trenden nu?

– Nu jobbar vi vidare, säger Ulf Starefeldt som menar att de två genomlysningarna som gjorts nu är något man jobbar vidare med i den berörda förvaltningen och nämnden. Det handlar om hur skolan ska organiseras, hur man ska få bättre kontroll och uppföljningar och bättre stöd till lärare, elever och föräldrar.

– Det är ett stort och viktigt arbete som är prioriterat, säger Starefeldt som försökt hitta glädjeämnen i rapporten:

– Det finns det på grundskolan, upp till sjätte klass. Där har vi bra siffror, men totalt sett är det förstås inte bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!