Tre år med aktivt tankesätt kring att nå ungdomar, det är vad Medborgarprojektet handlar om. Man jobbar efter färdiga modeller som man skräddarsyr lite efter hur behovet ser ut. Det berättar barn- och ungdomskulturchefen Camilla Freedman på Arvidsjaurs kommun. Och i tisdags kom projektledaren Angelica Andersson upp och höll föredrag.
– Det var mycket inspirerande och man blir peppad, berättar Freedman.
Arvidsjaurs kommun har hittills hunnit testa ett par sätt att nå ut till ungdomar, ett av dem är att i skolmatsalarna.
– Politiker och tjänstemän käkar lunch med ungdomarna på vissa utvalda dagar. Informellt och opretentiöst, mer som ett avslappnat samtal bara. Det har fallit väl ut och vi har inte fått några negativa reaktioner på försöken.
Varför är det här viktigt?
– Vi vill jobba för att alla ska kunna ha inflytande över sin kommun, oavsett ålder. De som inte är myndiga har liten chans att påverka i samhället, men deras röst är ju lika mycket värd för det.
Vad händer efter projektet avslutas 2014?
– Det här arbetet ska bli varaktigt. Det handlar till stora delar om att ändra tankesätt och att börja jobba medvetet med att implementera ungdomar i besluten. Vi har beställt utbildning till samtliga förvaltningschefer, det här ligger ju inte bara på ungdoms- och kultursidan.