– Det var extra kul att inleda med två så olika artister, som förmedlar så olika känslor, säger Camilla Freedman, barn- och ungdomskulturchef hos Arvidsjaurs kommun.
Det är ett gemensamt beslut som ligger till grund för att just mångfalden ska uppmärksammas detta år.
– Alla kulturchefer i Norrbottens kommuner har ett nätverk där vi tillsammans med landstinget träffas ungefär åtta gånger per år, säger Camilla Freedman.
– Vi började med ett projekt med den inställningen att, kan vi inte år 2016 hylla mångfalden lite extra? Både genom att göra gemensamma saker, samt att kommunerna driver sina egna projekt. Och så blev det, säger Freedman.
Rapparen Maxida Märak inledde konsertens första akt med dunder och brak. Den som trodde sig få åtnjuta en stillsam afton hoppade nog till i biostolen. Musiken dunkade högt och hon rappade snabbt.
Men Märak är inte bara artist. Hon är aktivist också, och har genom sin kamp för samernas rätt i samhället uppmärksammats ett flertal gånger på senare tid.
– Jag kommer ju från Jokkmokk, och har av olika anledningar lika många fiender som vänner, berättar hon.
Syskonen Kunda hoppas också på ett mer rättvist samhälle.
– Vår pappa sitter i fängelse i Kongo och vi hoppas att han en dag ska få en rättegång, berättar Emmanuel Kunda.
Familjen Kunds flydde till Sverige för att söka skydd efter mordet på Kongo-Kinshasas president Laurent Kabila. Mordet orsakade oro i landet och syskonens pappa, som jobbat nära presidenten, fängslades av politiska skäl. Han har suttit fängslad sedan början av 2000-talet.
Kvällens höjdpunkt blev ändå första aktens andra nummer ”Feel that gold”, när Maxida Märak gick från argsint hiphop till stillsam ballad.
Låten är också ledmotiv till filmen ”Glada hälsningar från Missångerträsk”.