- Kan jag bara hjälpa en enda person har jag gjort något viktigt, säger Mats Nilsson. På torsdagen föreläste han om mobbning och dess konsekvenser, både personligt och tankeväckande.
- Det här är både ett sätt att bearbeta det som hänt och att se till att andra inte råkar ut för samma sak, säger han och berättar sedan sin historia.
Tog sitt liv
Den börjar med en bild på hans lillebror Fredrik som helt överlycklig kommer hem från sin första skoldag och sista bilden visar samma kille, nu 25 år gammal. Strax efter att sista bilden togs valde han att ta sitt liv. Från och med fjärde klass blev han mobbad i skolan. I åttonde klass vägrade han att gå tillbaka till sin klass i Arjeplog. Det var också då som familjen fick reda på vad som hade förekommit under så många år. Fredrik blev förflyttad till en ny klass i Arvidsjaur där han inte längre blev mobbad, men samtidigt hade hans uppväxt gjort djupa sår.
- Jag är övertygad om att mobbningen under hans skoltid var det som var orsaken, säger Mats Nilsson.
Han visar samtidigt statistik över hur vanligt det är med just mobbning i skolan där 3-10 procent av alla barn blir mobbade och 11 000 barn känner sig kränkta. Det kan handla om både verbal och fysisk mobbning, men också tyst mobbning som är minst lika allvarlig. Orsakerna kan vara allt från grupptryck och osäkerhet till osynliga regler som den mobbade avviker från.
- Den som blir mobbad får både dålig självbild och dåligt självförtroende. Känner sig helt enkelt värdelös, säger Mats.
Berörda
På väg ut från föreläsningssalen är det många i publiken som är märkbart berörda. Sofi Erks tycker att det Mats pratar om är både viktigt och nödvändigt.
- Det är synd att de som verkligen behöver höra sånt här inte är här, säger Sofi Erks.
Föreläsningen var ett samarrangemang med studieförbundet Vuxenskolan i Arvidsjaur.