Markägare kräver stopp för ångtåg

"Förbjud ångtåg på banan". Det kravet har framförts till Arvidsjaurs räddningstjänst efter de bränder som alstrats av turisttåget de senaste helgerna.- Det är markägare som har krävt att vi ska förbjuda ångtåget men så långt vill vi inte gå. Järnvägsföreningen har ställt upp med bra beredskap, säger Martin Nilsson vid räddningstjänsten.

Arvidsjaur2006-08-07 00:00
Gnistor från skorstenen eller glödande kol som rasat ut från lokets asklåda tros ha orsakat de bränder som blossat upp till följd av sommarens ångdrivna turisttåg längs Inlandsbanan.

Räddningstjänsten har två gånger fått rycka ut till Klocksta timmerterminal strax utanför Arvidsjaur efter brandlarm.

Vid ett tillfälle för en vecka sedan startade en gräsbrand intill Storavans strand alldeles utanför byn Gullön. Den gången såg personal från tåget samt tillskyndande ortsbor med gemensamma krafter till att släcka elden.

Förbjud körning

Tillbuden har dock fått oroliga markägare att kontakta räddningstjänsten och kräva att ångtågskörning ska förbjudas, åtminstone under perioder med extrem torka.

- Jag förstår om folk är oroliga, men så långt kan vi inte gå. Tåget är en framgångsrik turistverksamhet som skulle tappa stor del av sin attraktionskraft om man till exempel körde med diesellok, säger Martin Nilsson, räddningstjänsten.

Han vill istället ge arrangerande järnvägsföreningen en eloge för att man har ställt upp med förbättrad brandberedskap.

- De sista turerna som kördes i helgen satte man in en extra rälsbuss bemannad med fyra personer och utrustad med vatten. Rälsbussen låg cirka 15-20 minuter efter tåget och bättre beredskap än så kan man inte ha, säger Nilsson.

Ulf Norman, ordförande i Arvidsjaurs järnvägsförening, är också han nöjd med att problemet gick lösa genom att sätta in ett brandfordon efter tåget. Han erinrar dock om vikten att hålla sig till de stränga säkerhetsbestämmelser som finns på järnvägen.

- Det är inte bara att gå ut med en vagnuttagning efter resandetåg. Eftersom tåget vänder i Slagnäs som normalt är en obemannad station tvingades vi sätta in en extra tågklarerare där. Dessutom hade personalen på tåget ständigt radiokontakt med personalen på brandfordonet, säger Norman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om