I dagsläget finns fast mammografiutrustning på Piteå sjukhus och Stadsvikens hälsocentral i Luleå samt två mammografibussar. Enligt regionrådet Linda Frohm (M) tog regionstyrelsen i december ett investeringsbeslut om att inrätta fast utrustning vid länets alla sjukhus, det vill säga i Kiruna, Sunderbyn, Gällivare och Kalix, och att avveckla den ena bussen.
I beslutet står det att: "Regionstyrelsen beslutar att behålla en mobil enhet i avvaktan på utvärdering av fasta enheter". Bussarna åker i dagsläget runt på tolv orter i länet, där en av dem åker till bland annat Arvidsjaur och Arjeplog. Vilken av bussarna som försvinner är i dagsläget oklart.
– Vi vill öka tillgängligheten och därför går vi från fyra till sex enheter. Vi vill erbjuda en tätare intervall av undersökning på de yngre kvinnorna och vi vill utöka åldersgränsen till 80 år. Det klarar vi inte om vi har så få enheter, säger Linda Frohm.
Hur blir det bättre för exempelvis kvinnorna i Arvidsjaur och Arjeplog?
– Direktören har i uppdrag att se vilka orter som bussen ska gå på, det är inte säkert att det blir någon skillnad för de som bor i Arvidsjaur och Arjeplog. Det är bra utrustning i bussarna, men det är ännu bättre i de fasta installationerna. Där kan man också utveckla tekniken med MR och 3D så att det blir bättre för alla kvinnor i Norrbotten.
Linda Frohm säger att om man över 55 år är det 24 månaders intervaller mellan undersökningarna.
– Så om man vill åka till en fast mammografi så är det inte jätteofta för att klara av Socialstyrelsens rekommendationer.
Mammografibussarna kommer att fortsätta användas tills de fasta enheterna är på plats. Målsättningen är enligt Frohm att enheterna blir färdiga i år.
– Jag hoppas att det blir färdigt så snabbt som möjligt för jag tycker att det är extremt viktigt att kvinnorna i Norrbotten ska få möjlighet till de här undersökningarna, säger hon.
Hon vill inte föregå beslutet om bussens sträckning, men säger att när det blir fast utrustning i Kiruna, Gällivare, Kalix, Piteå och Sunderbyn så bor den stora majoriteten av befolkningen i närheten av dem.
– I dag är det två enheter som ska klara av nästan hela länet. Nu får vi två stycken fasta enheter i Malmfältet och fler vid kusten så jag tror att tillgängligheten blir mycket bättre för de allra flesta, säger Linda Frohm.