- Jag har hållit på med det här i tio års tid och alltid anlitat ungdomar från Arvidsjaur med omnejd. Jag är helnöjd med deras arbete.
Lindgren säger att han aldrig har behövt söka folk till skogsplanteringen.
- De hör av sig till mig och vill ha jobb. Det känns viktigt också att kunna erbjuda jobb till våra egna ungdomar, de behöver det. Det finns ingen anledning att söka sig utomlands, säger Lindgren som tror att många skulle titta snett på honom i så fall.
Lokal arbetsmarknad
Lindgren förklarar att fler skogsentreprenörer än han själv vänder sig till den lokala arbetsmarknaden.- Vi är tre som är verksamma inom Arvidsjaurs kommun och all har samma policy. Jag vet företagare i Fällfors och Koler som inte heller de har utländsk personal, säger han.
Tomas Lindgren har som mest haft 52 planterare anställda under sommaren. Säsongen är uppdelad i två delar - vårplanteringen som börjar i slutet på maj och pågår i fyra veckor samt sommarplanteringen som pågår just nu och håller på i cirka tre veckor.
Nyheter i Norr besökte på tisdagen ett gäng med tolv planterare i färd med att sätta ner
55 000 tallplantor på ett hygge i Häggsjöliden, Tjappsåive.
Samtliga är hemmahörande i Arvidsjaurs kommun och är i åldrarna 17 till 24 år.
Karin Jonsson och Karin Åhman trivs ganska bra med jobbet även om det är krävande.
- Man tjänar ju hyfsat. När jag sommarjobbade åt kommunen fick jag stapla tegel i en vecka och hade mycket sämre betalt, säger Karin Åhman.
Jobbar på ackord
Nu jobbar de på ackord och tjänar 34 öre per planta. Hur mycket de presterar varierar från dag till dag men båda brukar sätta mellan två- och tretusen plantor per dag. Det ger en dagsinkomst på cirka 700 till 1 000 kronor per dag.En del orkar hålla ett ännu högre tempo, de kan sätta över
3 500 plantor på en dag.
Lättplanterat
Som alla andra skogshyggen är Häggsjöliden ingen dröm att ta sig fram på till fots. Men marken är torr och det är förhållandevis lättplanterat.Simon Jonsson stannar till för att fylla på med plantor. Han är inte helt nöjd med att skogsentreprenörer i länet har börjat anlita utländsk arbetskraft.
- Risken är stor att det leder till sänkta löner och det vill vi inte ha, säger han.<\c>