I anmälan, som är författad av mamman till spädbarnet, beskrivs hur bebisen den 24 juni gått från att skrika helt otröstligt hela dagen, till att mot kvällen bli alldeles matt med hängande armar. Oroliga sökte de läkarvård på akutmottagningen i Arvidsjaur. Enligt anmälan togs inga prover för att påvisa infektion, och febertermometern som användes var för stor för bebisens öra.
”Läkaren kom och undersökte honom, lyssnade på hjärtat och klämde på magen. Han konstaterade att det måste vara magen.” Bebisen skickades hem.
”Dagen efter kände vi att det är inte magen, han var så pass blek och tagen. Vi ringde BB i hopp om råd. Pratade med en barnmorska som tyckte att vi skulle åka till närmsta barnklinik. (…) Väl på sjukhuset blev vi undersökta av en barnläkare som konstaterade att läget var livshotande.”
Mamman är i anmälan kritisk till hur man bemöttes på Arvidsjaurs hälsocentral och tycker att man hade kunnat göra en mycket bättre bedömning.
”Om de tagit en ordentlig temp eller en snabbsänka. Det hade visat på en infektion och inte på jobbigt i magen.”
Mamman skriver att det borde finnas rutiner för vad man behöver kolla när en sådant litet spädbarn kommer in på akuten, och att man dessutom borde vara mer uppmärksamma på varningstecken.
Verksamhetschefen Anna Kaltenegger säger att sekretessen gör det svårt att kommentera enskilda fall.
– Vi har skrivit en avvikelse, precis som vi ska göra. Chefsläkaren Håkan Blom, som tittat igenom hur ärendet är handlagt, säger i ett utlåtande att han inte hittat några konstigheter med undersökningen läkaren gjort. Därmed blir det ingen Lex Maria-anmälan.
Nyheter i norr har sökt Håkan Blom för en kommentar, men han är på semester.