Måndag mötte Peter Rydfjäll och kommunalrådet Lotta Åman landstingsrådet Maria Stenberg (S) för att som han säger, räta ut frågetecken.
– Hittills har det varit mycket spekulationer. Nu kunde vi ge vår syn på hur vi ser på nedläggningarna där vi fortfarande hävdar att det är fel, och landstinget fick ge sin syn, summerar Peter Rydfjäll.
Viktig för glesbygden
Han pekar på att en hälsofilial kan synas som en liten grej, men för de som bor glesbygden är den viktig. Inte minst den i Glommersträsk där det finns många företag med anställda som kanske snabbt behöver sjukvård. Tvingas någon ta ledigt för att åka till Arvidsjaur tar det tid.
– Det försvinner arbetstimmar, säger Rydfjäll, som tar upp att det vore tjänstefel att inte se till kommunens bästa.
Positionerna är dock låsta. Landstingsledningen kommer att gå fram med förslag om nedläggningarna till landstingsfullmäktige 24 februari, och Arvidsjaurs politiker kommer att fortsätta att kämpa emot.
Politisk enighet
– Det råder politisk enighet i kommunen om att inte filialerna ska läggas Senast idag har jag haft möten med centern och vänstern och de är med på tåget, säger Peter Rydfjäll.
( Vid landstingsstyrelsen 16 december röstade Mattias Karlsson (M) för nedläggningarna).
Rydfjäll uppger också att det ska ske nya möten med landstingsledningen efter nyår.
Varken han eller landstingsrådet Maria Stenberg (S) vill dock utmåla fighten om filialerna som ett rosornas krig.
– Nej. Inte efter dagens träff, säger Rydfjäll, som återupprepar att det vore helt fel att protestera.
Maria Stenberg beskriver måndagens möte som konstruktivt.
Förstår oron
– Jag har full förståelse för oron. Men vi måste göra något i ett läge där hälsocentralen i Arvidsjaur redovisat underskott med tio miljoner kronor varje år. Jag har full respekt för att folk tycker att folk kanske tycker att det är jobbigt att åka till Arvidsjaur. Men vi har den geografi vi har med långa avstånd i Norrbotten. Så ser det ut, säger Stenberg, som också uppger att före landstingsfullmäktige ska hon försöka ordna möten med invånarna i Glommersträsk och Moskosel för att förklara förslaget.
Beslut tas den 24 februari. Det ska vinna laga kraft. Sedan ska filialerna stängas.
– Men det är upp till varje enhet när det stängs. De besluten tar verksamhetscheferna, säger Stenberg.