Träet på den sibiriska lärken innehåller mycket kåda och garvsyra - viktiga ingredienser för att träslag ska stå emot röta.
- En satsning på lärk som träslag skulle kunna ersätta, kanske inte allt, men en del av det impregnerade virke som produceras. Bara i Sverige säljs en miljon kubikmeter tryckimpregnerat virke per år, virke som innehåller mycket miljögifter, säger Owe Martinsson, skogsforskare som arbetar för Jämtlands institut för landsbygdsutveckling.
Öka kunskapen
Martinsson leder för tillfället en två dagar lång konferens i Arvidsjaur med producenter, virkeshandlare och forskare från Sverige, Norge, Finland, Ryssland, Kanada, USA och Japan. Konferensen är ett led i ett Interregprojekt med namnet Siblarch, vars syfte är att öka kunskapen om sibirisk lärk i skog- och träprodukter.På måndagen besöktes en lärkträdsplantering som anlades för tre år sedan på en brant sluttning utanför Järvträsk. Provytan består av täckrotsplantor från 17 olika områden i norra delarna av Ryssland samt planterade frön från ytterligare fem ryska områden.
- Det vi kan se här är är att ju högre upp vi kommer på sluttningen desto bättre tycks plantorna växa, berättar Martinsson för de intresserade åhörarna.
Trivs inte söderut
En av dessa är kanandensaren Dan Walker från Indian Head, Saskatchewan. En av få provinser i Nordamerika där man fortfarande kan hitta lärkträdsskogar.- Vi använder virket till byggnadsmaterial. Lärk står emot fukt på ett bra sätt och används mest till stolpar för tillverkning av vindskydd. Det är väldigt intressant att komma till Sverige och följa den forskningen som pågår. Jag noterar speciellt att lärkträden inte tycks trivas så bra i södra delarna av landet, säger han.
Liknande försöksytor som den utanför Järvträsk finns i Särna och Österbymo samt på fyra lokaler i Norge, två i Finland respektive Ryssland samt en på Island.
Provytan i Järvträsk har anlagts med medel från Föreningen för skogsträdsförädling, Kungliga svenska vetenskapsakademin, Nordiska barentsrådet, Sveriges lantbruksuniversitet och Sveaskog.