Lärande vin- och whiskymässa

"Det handlar om att öka kunskapen om dryckerna, inte att folk ska bli fulla", säger Kenneth Eklund, Munskänkarnas ordförande, Arvidsjaur, om vin och whiskymässan.

Mia Lundström och Anna Granberg startade sin testrunda med att provsmaka champagne.

Mia Lundström och Anna Granberg startade sin testrunda med att provsmaka champagne.

Foto:

ARVIDSJAUR2012-10-29 06:00

Marschallerna som visar vägen in till mässan lyser svagt i solljuset utanför Norrsken. Väl innanför dörren blir det mörkt och en svag doft av vin börjar fylla lokalen, samtidigt som fler och fler mässbesökare tar av sig sina ytterrockar.

Nytt för den här gången är att whiskyn tar sig en plats på mässan som tidigare bara innehållit vin och snittar.

- Jag tror att vi fyller igen ett gap i mässan med whiskyn för de som är intresserade av god dryck, säger Eklund.

Från en liten stereo spelas det upp musik som egentligen består av ljudet av när du drar handen genom en kristallkrona och kristallerna börjar spela, ackompanjerat av panflöjt. Vid borden som går i en cirkel kring rummet står flaskor och åter flaskor tillsammans med lite snittar av bland annat finare ost och charkuterier. Mitt bland alla provsmakarna har två kompisar, Mia Lundström och Anna Granberg, nästan hittat till champangebordet.

- Jag ser den här mässan som en chans att få smaka av de dyrare vinerna innan jag går iväg och köper någonting dyrt som jag inte gillar, säger Mia.

Varken Mia eller Anna är medlemmar i föreningen och de är undantaget, för det är just medlemmarna som dominerar på mässan, därtill en busslast på 25 munskänkar från Älvsbyn.

- Ambitionen är att utveckla mässan så fler känner att de vill komma och få tips om hur de själv kan göra med dryckerna. För det här är, framförallt, en utbildningsmässa, säger Eklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om