En kulturell oas mitt i samhället

Ett stenkast från Arvidsjaurs centrum står Lappstaden kvar. En anrik plats för omtanke och festligheter.

Lars Stenbergs kåta är byggd cirka en meter från den som hans pappa byggde.

Lars Stenbergs kåta är byggd cirka en meter från den som hans pappa byggde.

Foto: Håkan Öberg

Arvidsjaur2021-07-16 06:00

Ett 60-tal härbren och 35-40 kåtor finns kvar sedan gamla tider. Lappstaden har stått på nuvarande plats sedan 1826 men har anor från 1600-talet. Många turister besöker Lappstaden för att vandra runt och titta på kåtorna, men en gång per år lever den upp ordentligt med marknad och tävlingar när storstämningshelgen firas.

– Då tänder vi eld i kåtan igen. I min barndom kom vi hit och bodde en vecka. Vi bodde långt ifrån så i samband med storstämningshelgen passade man på att göra olika ärenden i samhället. Då var det liv och rörelse och jättekul för oss barn när det var barn och unga i varje kåta, säger Lars Stenberg.

undefined
Lars Stenberg är före detta renskötare och även före detta ordförande i Arvidsjaurs sameförening som bevarar Lappstaden. Här i Lappstaden trivs han bra.

Stenbergs släkt har haft kåtor i Lappstaden länge. Hans egen kåta står en meter ifrån den som hans pappa uppförde. Och det är till stor del hans fasters förtjänst att Lappstaden över huvud taget finns kvar.

– Vi fick ett nytt kommunalråd som tyckte det var vansinnigt att det stod så här mitt i. Enligt sägen så hade han sagt att "Lappstaden är snabbt sanerad. En tändsticka så brinner ju det där som fnöske". Så då löste min faster Karin en biljett till Stockholm och sökte audiens med riksantikvarien. Sen kom hon hem med papper på att det är skyddat för tid och evighet. Och det var ju bra, för personligen tycker jag att det är fantastiskt att det finns en sån här plats mitt i samhället, säger Lars Stenberg.

undefined
Judy från Tazmanien och hennes man Tomas från Halmstad semestrar i Sverige i år. Det är inte det enklaste att ta sig tillbaka till Australien under pandemin. Då var inlandsbanan ett bra alternativ.

Under pandemin är det ganska lugnt i Lappstaden som annars är ett välbesökt turistmål på orten. Men ändå hittar man en och annan långväga besökare.

– Vi åker inlandsbanan mellan Mora och Gällivare och stannade till här i Arvidsjaur. Jag tycker det är underbart att man valt att bevara historien på det här viset. Det är härligt att kunna promenera omkring och se sig omkring litegrann, säger Judy från Tazmanien som nyfiket frågar om hon får ta en titt på insidan av Lars Stenbergs kåta.

undefined
Elisabeth Hallnor trivs så bra i Lappstaden att hon tittar förbi nästan varje dag under sommaren.

En bit längre bort hittar man Elisabeth Hallnor som besöker sitt härbre i Lappstaden nästan varje dag.

– Jag bor bara tvärs över vägen och har guidat folk här inne. Det är som en oas mitt i Arvidsjaur. En mysig plats att samla tankarna på eller fika, säger Elisabeth Hallnor.

undefined
En ekorre slappnar av på ett av de nävertäckta taken. Några plåttak syns inte till i Lappstaden utan taken ska byggas av näver och ved som man gjorde förr i tiden.

Nu väntar förberedelserna för årets storstämningshelg sista helgen i augusti. Förra året blev den inte alls av på grund av pandemin.

– Vi kommer nog inte ha renskötartävlingen i år, men allting annat ska vara som vanligt, säger Lars Stenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!