- Det är en stor omställning för en frisk person att plötsligt få akut kärlkramp och det har varit en tuff tid efter den omfattande operationen som genomfördes vid Norrlands universitetssjukhus och jag har tidvis känt mig nedstämd under rehabiliteringstiden.
- Men jag är förstås också tacksam över att jag så snabbt kom under läkarvård och att jag trots allt klarat mig så pass bra som jag gjort, säger Inger Boman som är medveten om att hjärlkramp är en åkomma som följer den som drabbas resten av livet.
"Inte stark nog"
Även om Arvidsjaurs omtyckta kyrkoherde tycker att återhämtningen stadigt går framåt är hon ändå ännu långt ifrån återställd. Och kan därför inte i dagsläget ge besked om hur länge det kommer att dröja innan hon har kraft nog att vara tillbaka till jobbet igen.- Jag känner att jag ännu inte är stark nog men det är förstås min förhoppning att det inte ska dröja allt för länge. Förhoppningsvis är jag tillbaka i arbete om någon månad men jag tänker absolut inte stressa utan låter återhämtningen ta den tid det tar, säger Inger Boman.
Det har vid årsskiftet gått sju år sedan dåvarande Umeå-prästen Inger Boman blev unik genom att hon då fick jobbet som Arvidsjaurs första kvinnliga kyrkohoherde någonsin.
Spännande utmaning
Hon såg då sitt nya arbete som en spännande utmaning men hon sticker inte heller under stol med att hon till en början kände en viss osäkerhet inför de många nya arbetsmoment som väntade - och även inför hur församlingborna i gemen skulle uppleva att en kvinna nu för första gången fanns på posten som bygdens andlige ledare.- Som helhet har jag blivit mycket bra mottagen - men visst fanns det väl en och annan som den första tiden uppvisade lite skepsis mot mig , erkänner Inger som skrattar gott vid minnet av en del episoder från sin första tid som ny herde. Exempelvis då denna:
Trivs i Arvidsjaur
- Jag var ute i en by och höll predikan och innan kom alla på plats fram och hälsade mig välkommen - utom då en man. Efteråt kom han emelltid fram till mig och uttryckte då följande: "Du kanske märkte att jag inte hälsade på dig från början. Men jag ville faktiskt höra dig predika först - men nu är du välkommen".Boman försäkrar att hon trivs i Arvidsjaur och och menar att man som präst absolut kommer befolkningen närmare när man verkar i en liten eller mellanstor församling.
- Här kan man oftare möta samma familj i samband med såväl dop, vigsel som begravning, säger hon.
Flera förbättringar
Under sina år i Arvidsjaur med helhetsansvar har Inger Boman medverkat till en flertal förbättringar och nymodigheter inom församlingen. Exempelvis har både kyrkan och gravkapellet på många sätt blivit mera handikappanpassat vilket kraftigt ökat tillgängligheten i kyrkan.- Dessutom har genomförda ombyggnationer i både Arvidsjaur och Glommersträsk inneburit en klart förbättrad arbetsmiljö får våra egna anställda, säger Inger som nöjt också påpekar att nu äntligen också alla vakanser vad gäller obesatta prästtjänster i församlingen är ett minne blott.
Drömmar och visioner
Trots den privat tunga hösten brinner Inger Boman för att fortsatt kunna utveckla den andliga fördjupningen och hennes dröm och vision inför framtiden är att om möjligt kunna påverka så att uthyrningsstugor byggs uppe på skidfjället Vittjåkk i Arvidsjaurs närhet - och att dessa sedan kan användas av församlingen för att sommartid förlägga så kallade retreat (dra sig tillbaka ) där.- Ett naturskönt område som Vittjåkk skulle passa perfekt för retreater dit storstadsbor kunde komma för att under några dar eller veckor dra sig tillbaka för att begrunda sitt liv och samtala med sitt inre och med gud, anser Inger Boman som under sina år i inlandskommunen Arvidsjaur också utanför det andliga "stuckit ut hakan" och gjort sig känd som mycket samhällsengagerad person.
Bättre på att synliggöra
Exempelivs då som aktiv medlem i det lokala kvinnliga nätverk som under hösten år 2004 kämpade hårt för bevarande av ortens nedläggningshotade regemente.- Vi uppvaktade både vårt läns landshövding och landets försvarsminister och vi åkte även till Stockhom där vi fick tala inför försvarsutskottet i ämnet, berättar Boman som tror att ortens kvinnliga nätverk AK4 (Arvidsjaurs kvinnor för K4) insats kom att bidra till att försvarsbeslutet och regementets nedläggning trots allt blev så pass bra som det blev för Arvidsjaurs del.
Tänker kortsiktigt
Arvidsjaurs kyrkoherde tycker vidare att det är lite tråkigt att allt fler medborgare i Sverige väljer att lämna den svenska kyrkans gemenskap.- Jag tror att många tänker kortsiktigt ekonomiskt och tyvärr inte ser helheten i ett större sammanhang och inte riktigt förstår att man bidrar till väldigt mycket som är viktigt för både barn och vuxna genom att vara medlem i kyrkan och betala sin kyrkoavgift.
Avslutningsvis tycker hon självkritiskt att kyrkan måste sträva efter att bli tydligare i sin marknadsföring och bland annat bli bättre på att synliggöra vad man håller på med och vilka grundläggande tjänster som erbjuds.
- Till exempel vet säkert många inte att man när som helst kan ringa till en präst och begära ett samtal utan att det kostar något och att vi dessutom har total tystnadsplikt, säger Inger Boman avslutningsvis.
Tilläggas ska att under Inger Bomans sjukskrivning så innehar Eva Wandegren Nilsson tjänsten som tillförordad kyrkoherde i Arvidsjaur.<\c>