Lagförslag kan sätta stopp för skyddat boende

Kvinnojouren Hera ansöker om årligt bidrag hos kommunen för att säkra sin verksamhet om ett nytt lagförslag går igenom. "Det är en omöjlighet att möta upp förslaget i en liten inlandskommun", säger Heras ordförande Gabriella Eklund.

"99-punktsprogrammet är riktat mot verksamhet i storstäder, utan tanke på hur kvinnojourers arbete i en mindre kommun ser ut", säger Gabriella Eklund, ordförande Kvinnojouren Hera i Arvidsjaur.

"99-punktsprogrammet är riktat mot verksamhet i storstäder, utan tanke på hur kvinnojourers arbete i en mindre kommun ser ut", säger Gabriella Eklund, ordförande Kvinnojouren Hera i Arvidsjaur.

Foto: Privat

Arvidsjaur2022-12-26 20:30

Under 2021 presenterade regeringen ett åtgärdsprogram med 99 punkter för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Gabriella Eklund är kritisk till hur lagförslaget är utformat och vill att kraven från regeringen ska bli tydligare.

– Åtgärdsprogrammet kräver dygnet runt-personal på skyddat boende och att alla kvinnojourer ska vara licensierade för att få ta emot kvinnor med barn. Det råder en oklarhet kring om kvinnojourer som inte är licensierade ens får bedriva verksamhet i samarbete med socialtjänst, säger ordföranden.

Kvinnojouren i Arvidsjaur har i dagsläget åtta jourkvinnor som jobbar ideellt dygnet runt, året runt. De har ett skyddat boende där de tar emot kvinnor och barn som blivit psykiskt och/eller fysiskt misshandlade.

– Vi har cirka 40 boendenätter per år och samarbetar med närliggande kommuners socialtjänst. Vi följer dem till vårdcentralen, polis och rättegång samt ger stödsamtal.

I november 2021 beviljades kvinnojouren 100 000 kronor i ekonomiskt bidrag för åren 2021–2022, efter ett beslut i kommunstyrelsen. Nu ansöker Hera på nytt om pengar för att kunna möta upp eventuella lagkrav.

– Jouren saknar ekonomiska medel för att bemanna boendet dygnet runt. Det är en omöjlighet att möta upp förslaget i en liten inlandskommun. 

Ansökningen har varit uppe för beslut hos kommunstyrelsens arbetsutskott och ska behandlas hos det sociala utskottet som tillsätts under 2023 i den nya politiska organisationen. Då ska även möjligheten till ett årligt stöd utredas.

– Det årliga stödet är mycket viktigt för att vi ska kunna fortsätta bedriva vår verksamhet. I våra beräkningar för 2023 så gör vi ett negativt resultat på cirka 117 000 i de fasta driftkostnaderna, det vill säga efter bidrag från Arvidsjaurhem och de pengar som vi får nyttja till boendet.

Bidraget från Arvidsjaurhem täcker 30 procent av de fasta kostnaderna.

Under de år kvinnojouren varit verksam har de jobbat med olika projekt kopplat till Socialstyrelsen. De har tagit fram utbildningsmaterial i ämnet våld mot äldre kvinnor och funktionshindrade och deltar i ett projekt som riktar sig till samiska kvinnor.

– Under 2023 kommer vi att jobba med ungdomars utsatthet på nätet, säger Gabriella Eklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!