Mäns våld i nära relationer finns i hela samhället. Det antal kvinnor som kontaktar kvinnojourer är antagligen en liten del av de som faktiskt utsätts för våld, menar Carina Diaz. Speciellt svårt har kvinnojourerna att nå de kvinnor som inte talar svenska och som inte är en del av samhället. I Luleå har man fått möjligheten att anställa Utaiwan Nasai från Thailand.
- Det började med att Thailands ambassad ringde oss. De fick flera hundra samtal i månaden från thailändska kvinnor över hela Sverige som inte visste vart de kunde vända sig med sina problem, berättar Carina Diaz. Då sökte vi medel för att kunna anställa Utaiwan Nasai.
Ensamma
På de elva månader som Utaiwan Nasai har arbetat på jouren i Luleå har hon tagit emot 43 kvinnor. Det är kvinnor som har kommit hit på grund av en man. Relationen har sedan inte blivit som de har tänkt sig och de är helt ensamma. Den enda person de kan vända sig till är mannen som har deras öde i sina händer.
- Det är vanligt att mannen hotar med att skicka hem kvinnan om hon inte är tyst, säger Utaiwan Nasai.
Informera kvinnorna
Kvinnojouren arbetar aktivt med att få till stånd ett system som skulle kunna fånga upp de kvinnor som behöver stöd och hjälp. Bland annat anser Utaiwan Nasai att Svenska ambassaden borde informera alla visumsökande kvinnor om att de har rätt till gratis svenskundervisning när de anländer till Sverige.
- Nu är det många som hamnar utanför SFI för att deras män inte berättar för dem att de kan gå dit. Om de lär sig svenska kan de själva söka den information de behöver, de blir mer självständiga, menar Carina Diaz.
Föreläsningen arrangerades av Hera, kvinnojouren i Arvidsjaur.