Kvinnojouren kämpar för sin överlevnad

Kvinnojouren Hera i Arvidsjaur kämpar för sin överlevnad. Sedan några år tillbaka får jouren inga pengar alls av kommunen, nu väntar man nu på besked om projektpengar från socialstyrelsen. Detta för att kunna behålla lägenheten samt en anställd.

”Tyvärr är svaret penningbrist, det är inte brist på omtanke och förståelse”, säger Ylva Stråhle Andersson (S), socialnämndens ordförande i Arvidsjaur om varför kommunen inte stöttar Hera. (Arkivbild)

”Tyvärr är svaret penningbrist, det är inte brist på omtanke och förståelse”, säger Ylva Stråhle Andersson (S), socialnämndens ordförande i Arvidsjaur om varför kommunen inte stöttar Hera. (Arkivbild)

Foto: Göran Westerlund, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2014-04-03 17:05

Kvinnojouren Hera startade sin verksamhet i Arvidsjaur i november 2010 och fick under det första året ekonomisk bidrag från kommunen, men sedan dess har man fått hanka sig fram på annat sätt.

Jouren har en lägenhet i Arvidsjaur och med plats för två kvinnor och fyra barn. Hittills i år har man haft ungefär 60 boendenätter. Man har också ett nära samarbete med grannkommunerna och närliggande kvinnojourer.

För två veckor sedan avgick den före detta ordförande Eva Lundström och en ny styrelse valdes.

Beskedet från socialstyrelsen ska komma i början av april, det kvinnojouren har sökt är cirka 400 000 kronor i projektpengar för att kunna ta hand om våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld.

– Får vi inte pengar från socialstyrelsen kan vi inte ha kvar lägenheten och den anställde. Sedan kan vi säkert forstsätta verksamheten ändå, men hur och i vilken form har vi inte diskuterat, säger Eva Granström, jourkvinna.

Gabriella Eklund, är ny ordförande för Hera.

– Vi får inga pengar och samarbetet är under all kritik, det är jättetråkigt. Vi får till och med stå och betala hyra till kommunen för att kunna ha den här ideella verksamheten.

Hennes förhoppning är att jouren ändå ska kunna vara kvar, få igång ett samarbete med kommunen och också bygga upp en tjejjour (något man också kan söka projektpengar för)

– Då kan vi pressa kommunen också, de måste avsätta pengar till ungdomar som mår dåligt. Socialtjänsten måste också tillhandahålla ett skyddat boende om det kommer någon som är i behov av det. Men i dag anlitar de inte oss, vilket är synd. Då skulle pengarna stanna i kommunen.

Ylva Stråhle-Andersson (S), ordförande i socialnämnden anser inte att kommunen har möjlighet att stötta.

–  Svaret är enkelt, det finns inga pengar. Även om kvinnojouren Hera i mångt och mycket är en värdefull verksamhet som gör värdefulla insatser så har vi inte pengar att gå utanför våra kärnverksamheter som är lagstadgade.

När kvinnojourerna från länet samlades i Piteå i helgen var finansieringen ett stort samtalsämne.

Enligt Eva Engman, ordförande för Kvinnojouren i Norrbotten är trenden att allt fler kommuner bygger upp sina egna verksamheter dit kvinnorna kan söka sig. En utveckling som är bra, men inte får ske på kvinnojourernas bekostnad.

– Många kvinnor vill inte kontakta socialtjänsten, vi behöver finnas kvar som ett komplement, vi är inarbetade och kan möta de här kvinnorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om