Kvinnojour vingklippt utan boende

Arvidsjaurs kvinnojour Hera är ensam i Norrbotten om att inte kunna erbjuda ett skyddat boende. Som nödlösning har man ibland använt sig av en friggebod för att ha någonstans att inhysa utsatta kvinnor.- Pinsamt, tycker Heras Anki Wennerlöf.

Delar ur Arvidsjaurs kvinnorjour Hera. Från vänster Gun Granström, Kristina Holmström, Anki Wennerlöf och Gun Hägg Samuelsson.

Delar ur Arvidsjaurs kvinnorjour Hera. Från vänster Gun Granström, Kristina Holmström, Anki Wennerlöf och Gun Hägg Samuelsson.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARVIDSJAUR2012-02-09 06:00

Föreningen har uppvaktat kommunen och lobbat för en egen lokal där man kan ta emot kvinnor som inte kan vistas i sitt hem. Men något skyddat boende i Arvidsjaur har inte varit aktuellt hittills.

- Det finns inga pengar säger politikerna. Och man kan ju inte ha ett skyddat boende i en sådan här liten kommun har vi fått höra, berättar Kristina Holmström som ansvarar för Heras ekonomi.

Hotell?
Men det har inte varit ett problem för de övriga kvinnojourerna i Norrbotten. Till exempel Jokkmokk. Mindre än Arvidsjaur befolkningsmässigt men har trots det ett skyddat boende. Eva Engman som är ordförande för Kvinnojourer i Norrbotten undrar hur Arvidsjaurs kommun tänkt.

- Vart ska kvinnorna ta vägen? På hotell? Där är de ju inte skyddade. Och vart ska jouren hänvisa kvinnorna? Till Socialnämnden dit många inte vill vända sig i första hand?

Hon ställer sig också frågan vad som blir billigast i längden. Att hyra in kvinnorna på andra boenden eller att ha en egen lägenhet.

- Det kan kosta socialnämnden 500-1200 kronor per natt att hyra in en kvinna i en annan kommun. Eget skyddat boende är ju ett måste.

Hyr ett rum
I nuläget hyr Hera ett litet rum i det gamla så kallade pullhuset bredvid vårdcentralen. Fikarum delar man med Skogsvårdsstyrelsen. Inte helt optimalt det heller.

- Vi har ju möten här. Då måste kvinnorna gå förbi Skogsvårdsstyrelsens kontor för att komma till vårt rum, berättar Heras styrelseordförande Eva Granström.

Till Hera kommer ofta förfrågningar från andra landsting och organisationer om de kan ta emot en kvinna från en annan ort.

- De blir förvånade när de hör svaret vi har - att vi inte har något boende, säger Eva Granström.

Skäms att vara kvinna
Och pinsamt blir det när man hamnar i sitsen att man själv behöver ett boende.

- Vi vill ha hjälp av andra, men kan inte hjälpa andra i gengäld. Det känns inte alls bra.

Anki Wennerlöf, också styrelseledamot i Hera, berättar om att man haft fall då man fått låna en friggebod över natten i brist på annat.

- Jag skäms över att vara kvinna när vi inte kan hjälpa dem bättre än så.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om