Ruschadaporn Lindmark berättar att representanter för kvinnojouren Hera tidigare hade besökt S-föreningen och informerat om sin verksamhet. När S-föreningen i förra veckan höll årsmöte beslutades att att skänka pengar, 10 000 kronor, till kvinnojouren.
– Vi tycker att de har gjort ett bra jobb. Verksamheten behövs, säger hon.
Gabriella Eklund och Ewa Granström berättar att Hera hela tiden brottas med ekonomin och söker årligen ekonomiskt stöd. I och med regeringsskiftet i höstas har det dessutom under en tid varit ovisst om vilken omyndighet som ska hantera bidrag till kvinnojourer. Därför är gåvan från S-föreningen extra välkommen.
– Det ger oss arbetsro och vi kan behålla lägenheten vi har, säger Gabriella Eklund.
Hittills under 2015 har lägenheten använts för nästan tjugo boendedygn.
Hera har för närvarande tio jourkvinnor som arbetar ideellt för att hjälpa kvinnor som utsätts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld.
– Tidigare var det mycket stödsamtal från oss till kvinnor men nu gör de flesta polisanmälan. Vi fungerar som då stödpersoner vid polisförhör och rättegångar och vid kontakt med sjukvården, säger Gabriella Eklund.
Hera har också genom ett projekt startat en tjejjour i Arvidsjaur. Tre av de tio jourkvinnorna är verksamma även i tjejjouren.
– Vi i kvinnojouren jobbar med kvinnor som blir misshandlade medan tjejjouren arbetar mer brett, där kan det handla också om självskadebeteende, mobbning och ätstörningar, säger Gabriella Eklund,
Tjejjouren finns på nätet i form av en chatt som nyligen startat.
– Chatten är öppen på torsdagskvällar. Andra gången den var öppen var det över 150 besökare som ville chatta, säger Ewa Granström.