Holmström tilldelades till och med i mitten av 1990-talet Norrbottens Naturvårdsförenings naturvårdspris för sitt engagemang och pådrivare av att rotsnurr och ungträdsdöd berodde på att paper pot-plantorna sattes ut i för trånga rotembalage som förhindrade rötterna från att växa ut.
Ruben Holmström föddes 1920 och växte upp i byn Gargnäs i Västerbottens inland. Efter avslutad grundskola kom han senare att utbilda sig till kronojägare. Ett yrke han sedan som anställd åt dåvarande Domänverket kom att arbeta med ända fram till sin pensionering på 1980-talet.
Holmström blev så småningom Arvidsjaursbo och under stora delar av sitt aktiva yrkesliv var han verksam som kronjägare i inlandsområdet och dess omnejd.
Många lite äldre skogsarbetare minns troligen Holmström i hans roll som både pratsam arbetsledare och engagerad kronojägare. Möjligen minns vissa Ruben också som passionerad fiskare med fjällfiske på bland annat Mavas som en ofta återkommande fritidshobby.
Men tveklöst allra mest känd, både lokalt och riksnivå, blev Holmström på sin ålders höst under sista decenniet på 90-talet för sitt engagemang och sitt veritabla korståg mot rotsnurren och den enligt honom felaktiga plantrotförpackningen som innebar att rötterna inte hade möjlighet att växa ut normalt. Hans stridbarhet innebar bland annat att Holmström fick medverka i både tv och andra medier och att en riksdagsmotion i ämnet blev verklighet under senare delen av 1990-talet.
Rotsnurr var ett problem som drabbade vissa barrträd som planterades på 1970-talet och där plantorna sattes ut i små papperskrukor (paper pot) som förhindrade rötterna att växa ut ordentligt. Resultatet blev ett träd som blev dåligt förankrat i jorden och som växte dåligt som en följd av att det kraftiga papperet runt roten inte förmultnade som tänkt.
– Många skogar i inlandet håller sakta men säkert på att dö och många nyplanteringar står här i Arvidsjaurs kommun efter 15 år helt kala. Och orsaken till detta faktum är rotsnurren, klargjorde Holmström vid de många tillfällen då han inför media, överordnade, beslutsfattare och emellanåt tillresta skogsexperter, visade runt stora skogsarealer som han menade ej var livsdugliga på grund av rotsnurr.
Ragnhild Pohanka, dåvarande riksdagsledamot för (MP), var en av många politiker som på 90-talet besökte Arvidsjaur för att med egna ögon kunna se att tusentals hektar skog var på väg att sakta men säkert dö ut på grund av ungträdsdöden.
– Helt klart har Holmström rätt i att rotsnurren är boven i dramat, fastslog Pohanka som lovade att se till att hennes parti skulle driva problemet till sin spets.
Holmströms åsikt om rotsnurrens förbannelse möttes dock under ett antal år med både misstro och motstånd från inflytelserika kretsar . Kretsar som till slut ändå kom att ge honom rätt och accepterat att hans rön var riktiga.
Minnet av framlidne Ruben är idag av många att han är en förgrundsgestalt inom svenskt skogsbruk.
Tio år före sin död 2006 belönades Holmström med Norrbottens Naturskyddsförenings naturvårdspris för sitt engagemang och påvisande av att rotsnurr och ungträdsdöd berodde på plantornas rotembalage.
I motiveringen till priset sägs bland annat: ”Stora hyggesarealer som planterats med paper pots har efter några år till decennium täckts av döda ungträd. Holmström har påvisat att dessa döda träd i många fall har kraftiga rotdeformationer (rotsnurr). Han har också dragit sin slutsats – vilken delas av många – att rotsnurr och ungträdsdöd beror på täckrotsplantorna”.
Naturskyddsföreningen poängterade också som slutkläm att man med anledning av Holmströms avslöjanden avsåg att föra in rotsnurren i diskussionen om ett nytt skogsprogram.
En som lärde känna och även imponerades av den stridbare före detta kronojägaren Ruben Holmström är Arvidsjaurs tidigare polischef Bengt Enander.
– Jag lärde känna honom ganska bra och minns honom som en både trevlig och rättfram person med ett stort civilkurage, säger skogsintresserade Enander som vid flera tillfällen hängde med när Holmström gjorde sina inspektionsrundor på olika hyggen som drabbats av skogsdöd.
– Ruben förde under många år en hård kamp för sina åsikter trots att han emellanåt fick mothugg från överordnade och vissa skogsexperter. Personer som i många fall ändå till slut både kom att acceptera och ge honom rätt i hans rön om att paper pot-plantorna inte var tillräckligt växtdugliga för att kunna förankra sig i jorden.
– Många med mig minns Holmström som kämpe och förgrundsgestalt inom modernt svenskt skogsbruk och en person som genom sina insatser bidrog till att säkra ett långsiktigt bärkraftigt skogsbruk i våra trakter, menar Bengt Enander, avslutningsvis.
Tilläggas kan också till slut att dåvarande Domänverket ( numera Sveaskog) slutade använda så kallade paper pot-plantor under andra halvan av 1980-talet för att istället vid sina planteringar gå över till så kallade kassett-plantor.