Annika Sydberger Norrman utbildar tillsammans med kollegan Anna-Karin Lindahl under denna vecka diakoner och andra inom Luleå stift som kommer i kontakt med människor som lider av ekonomiska problem och överskuldsättning. Temat för utbildningen är "När privatekonomin är i fara".
- Kronofogden har som strategi att knyta kontakter med yrkesgrupper som i sin profession finns nära dem vi ser som riskgrupper.
Bättre rustade
Utbildningen ska göra diakonerna bättre rustade att möta människor i utsatta situationer.
- Vi ser ju människor där vi kan ana att det finns utsatthet och det har varit naturligt för oss att ta kontakt med till exempel försäkringskassan och de sociala myndigheterna. Men för mig blev det lite av en ny insikt att kronofogden också kan vara en resurs. Jag känner att den här utbildningen har bidragit till att ge ytterligare ett verktyg i vårt arbete, säger stiftsdiakon Kerstin Lundmark.
Kronofogdens initiativ
Hon berättar att diakonerna i sina möten med människor inte sällan får frågor om kyrkan kan bidra ekonomiskt när till exempel någon oväntad räkning dyker upp. Men ett ekonomiskt stöd kanske inte är nödvändigt om personen i fråga kan få de rätta råden och hjälp till självhjälp att ta sig ur sin ekonomiska knipa.
Det är kronofogden som tagit initiativ till samarbetet med Svenska kyrkan och dess diakoniverksamhet. Vid utbildningsdagen i Arvidsjaur deltog sex personer, ett trettiotal gick kursen i Umeå på tisdagen.
Den tredje och sista kursdagen denna vecka hålls på torsdag i Luleå.
Förutom Luleå stift har också Svenska kyrkans stift i Uppsala, Härnösand, Stockholm och Karlstad ett liknande utbildningssamarbete med kronofogden.
Utbildningarna i Luleå stift sker i samarbete med Sensus.