På den två dagar långa bibliotekskonferensen deltog alla Norrbottens kommuner utom en. Deltagarna samtalade om framtiden, arbetsklimatet och kreativiteten. Under fredagen föreläste Farida Razulzada, filosofie doktor i psykologi och kreativitetsforskare.
Som ett exempel på hur kreativitet kan se ut berättade Farida Razulzada om ett samtal hon en gång haft med en golvtillverkare. Eftersom mattor inte har ett synligt varumärke är det extra lätt att kopiera för andra företag och på så sätt slå ut originalet. Farida frågade mattförsäljaren hur han handskades med problemet.
- Han svarade mig; men Farida. Det finns bara en enkel och bra lösning på det problemet. Vi tillverkar kopiorna själva.
Biblioteken i de mindre byarna går en hård framtid tillmötes. Urbaniseringen är ett problem för den sjunkande lånestatistiken. Men enligt fritids- och kulturchef Kristina Grubbström handlar det om nytänkande.
- Vi vill väldigt gärna veta vad invånarna vill ha ut av sina bibliotek. Tar vi in fel saker? Ska det erbjudas fler tjänster än det gör idag? Pengarna som finns kan vi ju använda som vi önskar, menar hon.
"Nya tankesätt"
Och fredagens föreläsning väckte debatten om arbetsplatsen och hur den kan utvecklas för att passa anställda och kunder bäst.
- Det är viktigt att vi som jobbar på biblioteken får byta arbetsuppgifter, även om det kan vara en förändring som tar tid. På så sätt får man in nya tankesätt i vardagen, menar en åhörare.
Kristina Grubbström är mycket nöjd med konferensen och tror att den har gett deltagarna något. Hennes eget tips till församlingen är längre raster.
- Det är väldigt viktigt med pauser, det är där man kläcker de bästa idéerna. Och de får gärna vara längre än tio minuter, säger hon.