Konsulternas skolgranskning klar

Genomlysningen av kommunens skolverksamhet är genomförd. "Vi är övertygade om att elever och grundskola kan prestera betydligt bättre framöver", säger Jimmy Svensson, HRM Affärsutveckling.

Stafettpinnen överlämnas. Under onsdagen presenterades den granskning av skolan som genomförts av konsultbolaget HRM Affärsutveckling. Efter avslutad presentation lämnade konsulten Jimmy Svensson över stafettpinnen till kommunalråd Lotta Åman (S).

Stafettpinnen överlämnas. Under onsdagen presenterades den granskning av skolan som genomförts av konsultbolaget HRM Affärsutveckling. Efter avslutad presentation lämnade konsulten Jimmy Svensson över stafettpinnen till kommunalråd Lotta Åman (S).

Foto: Malin Johansson

ARVIDSJAUR2017-03-29 21:09

Grundskolorna i Arvidsjaur låg på tredje plats i SKLs öppna jämförelser 2010, åttonde plats 2011. Bottennotering gjordes 2015 då de hamnat på plats 277 av landets 290 kommuner. På onsdagen presenterades resultatet av den granskning som pågått sedan i höstas.

– Resultat går alltid upp och ner, och i en liten kommun tror jag att det kan gå upp eller ner betydligt snabbare än i en stor. Men här har någonting hänt. När man kollar på SKL:s öppna jämförelser så blev det ett stort fall 2015. Vad hände? Satte ni er ner och diskuterade det? Det tror inte vi har skett, säger Jimmy Svensson, HRM Affärsutveckling.

Under en timmes tid går konsulterna igenom arbetets gång, för att slutligen nå fram till vad de anser vara problemets kärna.

– Det här handlar inte om betyg. Problematiken ligger i de tre värdeord som vi har valt: struktur, kultur och ledarskap. Om dessa områden stärks, så kommer sannolikt även förutsättningar för bättre betyg att kunna ges. Sätt även in tidiga insatser, stärk elevhälsan. Om många personer säger en sak, då betyder det något. Ta tag i det då, säger Svensson.

Med ledorden menas bland annat attityder, lagarbete, kommunikation, öppenhet och tillit. Konsulterna menar också att det här är en övergripande förändring som behövs inom hela kommunen.

– Otydliga och låga krav finns i alla led. Eleven, hemmen, skolan, kommunen. Bra ledare och fungerande relationer är jätteviktigt. Man ska kunna diskutera på lika villkor. Man ska inte behöva känna att man inte vågar framföra något, säger Svensson.

Just ledarskapet och vikten av öppen dialog återkommer flera gånger.

– Ni har massor med ledare. Där kan man snäppa upp det, tror vi. Tydliggör och professionalisera ledarskapet. Lyft fram kompetenta lärare. Skapa miljö för tilltalande dialoger. Alla vågar inte uttala sig, en del tror till och med att de kanske inte har något jobb kvar om de gör det, säger Svensson.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Britt-Inger Hedman (V) är glad efter presentationen.

– Nu har vi fått mycket konkret att jobba med, så det känns jättebra. En del av det som kom fram kändes nytt för mig, annat inte. Jag blev bland annat förvånad över att målen i verksamheten upplevs otydliga.

Någon direkt oro inför presentationen har hon inte känt, snarare förväntan.

– Jag är så luttrad så hade det varit mycket kritik mot mig kan jag ta det, och jag är beredd att ändra på mig. Det kom fram en hel del kritik mot styrning och ledning och jag tycker att de har helt rätt.

Efter en kort paus fanns möjligheten att ställa frågor, men det var det tyst, förutom någon som ansåg att presentationen var för snäll.

– Vi förvånas inte över att den säkert kan kännas för snäll. Men vi kommer att vara tydliga i våra detaljer för vår uppdragsgivare, men till exempel enskilda namn redovisas inte öppet eller står i rapporten, säger Svensson. Även Björn Lundberg (S), som suttit i arbetsgruppen kring genomlysningen, tog till orda.

– Jag har förstått att många har farhågor om att det här arbetet stannar här och nu, i det här rummet. Men så är det inte.

Kommunfullmäktiges ordförande Peter Rydfjäll (S) säger samma sak.

– Det här är absolut inget som ska sopas under mattan, tvärtom. Vi har en punkt kring detta redan på fullmäktige nästa vecka. Det handlar om att presidiet föreslår att en skolutvecklingsplan ska införas, och att den ska vara klar till 20 juni. Sedan kommer arbetet förstås att ta lång tid, men vi kickstartar det här arbetet just för att vi tar det på fullaste allvar. Vi har varit i toppen för inte så längesen. Vi ska kunna ta oss dit igen.

UPPDRAGET

Kommunfullmäktige (KF) är uppdragsgivare. Presidiet (fyra personer) utsågs som styrgrupp.

Sommaren 2016 beslutade KF att en extern utredare skulle genomlysta grundskoleverksamheten, med bakgrund av kraftigt försämrade kunskapsresultat.

Upphandling gjordes sep-okt 2016. Genomlysning har gjorts okt-mars.

Syftet med uppdraget är att skapa förutsättningar för en långsiktigt väl fungerande grundskoleverksamhet, där alla elever klarar kunskapskraven.

I framtagandet av underlaget har ca 600 personer tyckt till. Detta har skett bland annat genom mejl, enkäter, cirka 50 intervjuer/samtal, samt cirka 20 telefonsamtal. Även tidigare revisionsrapporter och liknande har granskats.

Nästa steg är att besluta kring framtagande av skolutvecklingsplan. Det finns som punkt till KF-sammanträdet nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!