Konsultens förslag till gymnasiebantning sågas

Är ett minskat utbud av utbildningar rätt väg att gå när Sandbackaskolan i Arvidsjaur ska anpassas till minskat antal elever?Lärarfacken tycker inte så, och gör därför tummen ned till förslagen i konsulten Inger Ingessons rapport.

Gymnasielärarnas fackliga representanter, Camilla Skiöld, Kristin Westerberg och Anneli Andersson, är kritiska till konsultens besparingsförslag.

Gymnasielärarnas fackliga representanter, Camilla Skiöld, Kristin Westerberg och Anneli Andersson, är kritiska till konsultens besparingsförslag.

Foto: Göran Westerlund, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2009-01-14 06:00
Sandbackaskolan i Arvidsjaur kommer om några år att ha betydligt färre elever än i dag. De minskade elevkullarna innebär att skolan måste krympa kostymen och konsulten Inger Ingesson föreslår därför att skolan ska minska antalet program. Bland annat är Estetiska programmet och Barn- och fritidsprogrammet utpekat i hennes utredning.
Att det ska sparas pengar har lärarfacken förståelse för. Men Lärarförbundet och LR, Lärarnas Riksförbund, varnar för att minska antalet program på skolan:
- Det finns inget belägg för att de elever som skulle ha valt en sådan utbildning kommer att bli kvar i Arvidsjaur och läsa något annat program i stället. Och väljer eleverna skolor på andra orter måste i stället Arvidsjaur betala interkommunala avgifter och inackorderingstillägg och gör därför ingen besparing, säger Camilla Skiöld, LR.
Fel väg att gå
Politikerna har gett Sandbackaskolan i uppdrag att få fler sökande. Att då minska utbudet av utbildningar är fel väg att gå, anser lärarfacken som i stället vill se ett utökat utbud av utbildningsmöjligheter. Något som, genom samläsning av vissa kurser mellan klasser och program, borde vara möjligt även om kostnaderna minskas.
- Vi har i dag tio program med fyra inriktningar. Älvsbyn, med 250 elever, nästan hälften så många elever som här på Sandbackaskolan, har nio program med tio inriktningar, och Storuman, med 200 elever, har nio program med nitton inriktningar, säger Anneli Andersson, LR.
- Lägger man ned estet och barn- och fritid riskerar vi att tjejerna som går de utbildningarna drar till skolor i kuststäderna. Sandbackaskolan blir i så fall mer en "killskola". Men effekterna på förslagen, ur ett genusperspektiv, har inte alls tagits med i utredningen. Och vad innebär det för kommunen som helhet om gymnasieskolan försvinner? säger Kristin Westerberg, Lärarförbundet.
Faktafel
Lärarfacken har gjort flera frågetecken för konsultrapporten. Bland annat för hur utredningen är gjord, för dess slutsatser och för fakta i rapporten.
- Där sägs bland annat att det finns elva estetelever på skolan. I själva verket är de nitton, säger Camilla Skiöld.
Lärarfacken väntar med spänning på att politikerna ska peka ut färdvägen.
- Vi hoppas att det blir alternativa lösningar och inte de som föreslås i Ingessons rapport.
FAKTA Lärarnas sparförslag
Sandbackaskolan i Arvidsjaur drabbas som många andra skolor av minskade elevkullar. Hur problemet ska lösas i Arvidsjaur råder det delade meningar om.
Lärarfackens vädjan till politikerna:
Minskat programutbud leder till färre elever och kvalitetsförsämring av skolan i sin helhet.
Utarmning av kompetens bland personalen.
Minskad tillgång till elevhälsan för elever.
Lägg inte ned program som både är populära och ekonomiskt framgångsrika.
Låt skolledarna få mer tid till att se över hur de arbetar på andra gymnasieskolor av samma storlek som vår.
Låt skolledningen räkna på hur mycket pengar som kan sparas på samläsning och när brytpunkten går för att det blir billigare att skicka en elev till annan ort.
Avvakta tills gymnasieutredningen är klar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om