I policydokumentet specificeras ingenstans att kommunen inte bör anställa personer som har haft böjveckseksem som barn. Trots det är det precis vad som har hänt gång efter gång efter rekommendation från läkaren vid företagshälsovården A-Hälsan i Arvidsjaur.
- För vem har inte någon gång som barn haft någon form av utslag på kroppen, sa Lisa Lundqvist till Nyheter i Norr när hennes fall offentliggjordes i mitten på februari.
Treårig utbildning
Lisa som hade genomgått en treårig gymnasieutbildning på barn- och fritidsprogrammet, hade vikarierat inom barnomsorgen och vården i 120 dagar när hon kallades till nyanställningsundersökning hos A-Hälsan.I ett formulär angav Lisa Lundqvist att hon hade haft böjveckseksem vid ett tillfälle i tioårsåldern. Uppgiften ledde till att hon stoppas från vidare arbete inom det yrke hon har utbildat sig.
- Det känns som tre bortkastade år, sa Lisa som aldrig har haft några problem med eksem efter det enskilda tillfället när hon var barn.
På måndagen enades kommunstyrelsens arbetsutskott att rekryteringspolicyn kanske behöver förändras.
- Min personliga uppfattning är att det är bra att policyn ses över, och det rådde ingen annan uppfattning hos övriga ledamöter, säger Lars Häggström, moderaternas ledamot i arbetsutskottet.
Uppdraget att tämligen skyndsamt ta fram ett nytt förslag till rekryteringspolicy har bollats över till personalchefen.
- Signalerna är att den här frågan inte ska dras i långbänk. Nu är det bara att avvakta alla fakta och infallsvinklar och så får vi väl se vad som kommer ut av det hela, säger Lars Häggström.