Kokkaffe i kåta guldkant för äldre samer

Det finns ännu inga önskemål i Arvidsjaur om äldreomsorg helt på samiska, däremot är de samiska inslagen i äldreomsorgen mycket uppskattade.– De äldre samerna vill ha samisk kultur och samisk mat, säger Susanne Stenberg, samisk koordinator hos Arvidsjaurs kommun.

Susanne Stenberg, Arvidsjaurs kommuns samisk koordinator.

Susanne Stenberg, Arvidsjaurs kommuns samisk koordinator.

Foto: GÖRAN WESTERLUND

ARVIDSJAUR2015-01-19 17:43

I dagarna inleds ett treårigt projekt inom äldreomsorgen som syftar till att bedriva kulturella aktiviteter för äldre samer. Susanne Stenberg berättar att det har funnits en sådan verksamhet tidigare, men att den under hösten har legat nere eftersom den person som skötte verksamheten slutade.

– Vi vet att det var otroligt uppskattat och det känns positivt när den drar igång igen, säger Susanne Stenberg.

Utanför äldreboendet Ringelsta finns en kåta. Där, i kåtan, sker under delar av året en del av verksamheten.

– Där kokar man kaffe. Bara det att få dricka riktigt kokkaffe är otroligt uppskattat. Elden ska inte heller underskattas, den är ganska rogivande.

Ett önskemål från Susanne Stenberg och de äldre samerna är en lokal, ett samiskt rum, för verksamheten, som kan riktas till både de äldre samer som bor på Ringelsta och till de som har hemtjänst.

– En plats där många samer kan samlas på samma ställe för att få lite mer hemhörighetskänsla. Kommunens skyldighet gäller även mot dem som finns inom hemtjänsten.

Arvidsjaur är sedan 2010 en samisk förvaltningskommun. Det innebär att hela den kommunala verksamheten ska arbeta för att ge vård och omsorg på samiska, ge kulturella upplevelser, samisk mat och värna det samiska språket.

– Jag upplever att kommunen under de fem år som Arvidsjaur har varit samisk förvaltningskommun har förstått vad det betyder, vilket uppdrag man har tagit på sig, säger Susanne Stenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!