Kocktävling på liv och lust
Kockarna i Arvidsjaurs skolkök tävlade i matlagning i går. Kocklandslagets grundare Kurt Weid var domare och alla blev vinnare i jakten på inspiration och engagemang.
Maria Johansson, kokerska på Ringelskolan, dukar upp rätterna. "Det är roligt att få göra något annat", säger hon.
Foto:
- Många kallar dem burköppnare och kartongsprättare. Att säga skolbespisningspersonal är som att svära, säger Kurt Weid.
Utbilda och engagera
De som jobbar i skolkök är inget annat än kockar i en restaurang, menar han. I går besökte han Arvidsjaur för att utbilda och engagera kockarna på Sandbacksskolan och Ringelskolan. Dagen avslutade med en tävling på liv och lust.
Personalen delades in i två lag och blev tillsagda att tillreda tre rätter var som senare skulle bedömas av Kurt Weid och hans kollega, på samma sätt som kocklandslaget bedöms. Kampen var snabbt igång.
Christina Robertsen i lag 2 rör om kyckling och grönsaker i en gryta när hon plötsligt lämnar maten. Nyfikenheten går före tillredningen.
- Jag måste se hur deras gryta ser ut, säger hon och springer till det andra laget.
Hennes lagkamrat Alf Hellström har ett ord för tilltaget. Han kallar det industrispionage.
Råvarorna är nya för tillfället. Även sättet att tillreda dem på. Vanligtvis serverar de 1 000 personer per dag. Nu är det något färre och mer krut läggs på uppläggning och precision.
- Det här gör att vi kanske kommer upp mer på tårna. Det är som en vitamininjektion, säger Eivor Renberg.
Weid lyrisk
Efter en och en halv timme står båda lagens rätter på bordet och Kurt Weid är lyrisk över resultatet. Speciellt över uppläggningen.
- Rent optiskt är ni världsbäst. Mycket bättre än era kollegor i södra Sverige.
Lag 2 med Alf Hellström, Inger Renberg, Christina Robertsen och Birgitta Edström vann. Mycket tack vara en mycket fin uppläggning.
En vinnare, men ingen förlorare.
- Jag hoppas ni fick inspiration. Ni är riktigt bra tävlingskockar, säger Kurt Weid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!