Klart för språkbidrag till samer över 65 år

SPRÅK. - Vi har lyckats med det omöjliga! Nu kan även vi som är över 65 år få bidrag till korttidsstudier i samiska, säger Anna-Greta Carlsson, Arvidsjaur.

Arvidsjaur2008-02-15 00:00
ARVIDSJAUR (NN)För snart ett år sedan berättade Nyheter i Norr om Anna-Greta, som på grund av ålder nekats bidrag för sina samiska språkstudier. Anledningen var att regelverket, den statliga förordningen om bidrag vid korttidsstudier, SFS 2001:362, säger att det är vuxna i åldern 20-64 år som kan få bidraget.

- Vi som verkligen förlorat vårt språk får inte återerövra det, sa Anna-Greta i artikeln i mars 2007.

Hon berättade då också att när hon i slutet av 1940-talet började skolan blev förbjuden att använda sitt samiska modersmål och att hennes föräldrar fick direktiv från skolkontoret i Arvidsjaur att sluta prata samiska med henne.

Nya tider

Tiderna förändras och för två år sedan inledde sametinget en satsning på att ge samer i vuxen ålder en möjlighet att lära sig läsa och skriva på sitt eget språk. Sametinget fördelar också bidrag, på uppdrag av utbildningsdepartementet, till kortare studier i samiska.

När Anna-Greta Carlsson i fjol ansökte om bidraget fick hon avslag. Hon hade just fyllt 65 och var för gammal.

Anna-Greta gav inte upp utan sökte på nytt. Och nyligen fick hon meddelande om att hon får bidraget. Förordningen om bidrag vid korttidsstudier har nämligen upphävts och ersatts med en ny.

- Roligt. Man är inte värdelös bara för att man är över 65 år, säger Anna-Greta.

Språkexpert

Elli Sivi Näkkäläjärvi-Utsi är språkexpert med funktionsansvar hos sametinget. Hon berättar att sametinget genom remisser, i olika arbetsgrupper och på annat sätt arbetat för att förmå staten att ändra reglerna så att även de äldre samerna ska kunna få språkbidraget:

- Och det gick, man kan förändra, så nu är det fritt fram.

Elli Sivi Näkkäläjärvi-Utsi säger att det är viktigt att också de äldre får bidraget.

500 000 kronor per år

- Hos oss samer är det de gamla som är mest värdesatta, det är de som kan. Och när det gäller språk är de viktiga, de blir resurspersoner för de yngre i de här grupperna som läser. Sedan är det så staten ju har själv bett samerna om ursäkt för den språk- och utbildningspolitik som Sverige haft, där den erkänner att samerna har inte getts någon möjlighet att lära sig sitt eget språk.

Även om ålderskravet numera är slopat innebär det inte att alla som vill kan få bidraget.

- Vi får 500 000 kronor per år, de pengarna tar slut på några månader. Hade vi i stället haft 2 miljoner kronor så hade alla som söker kunnat få, säger Elli Sivi Näkkäläjärvi-Utsi.

Fakta: Samiskt språkarbete

En av sametingets lagstadgade uppgifter är att leda det samiska språkarbetet.

Samiska språket har fått ett officiellt erkännande i de nordiska länderna genom att dessa infört samiska språklagar. Den 1 april 2000 blev samiskan erkänd som officiellt minoritetsspråk i Sverige.

Inom det så kallade förvaltningsområdet för samiska, dit Arjeplogs, Jokkmokks, Gällivare och Kiruna kommuner hör, har man rätt att använda samiska i kontakt med myndigheter och domstolar.

På uppdrag av utbildningsdepartementet ansvarar sametinget för fördelning av bidrag till kortare studier i samiska ett språkbevarande.

Källa: Sametingets hemsida
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om