Karriären börjar i ödemarken

Placerade i ödemarken väntar de på stadens stress. De nya poliserna Joakim Vikström, 27, och Jonas Nordlander, 23, inleder sin karriär i Arvidsjaur.- Det blir mycket ansvar, säger Joakim Vikström.

De två nya poliserna Jonas Nordlander, 23 år, och Joakim Vikström, 27 år, kommer att arbeta självständigt och söker erfarenhet i Arvidsjaur. Jag strävar efter att vara med om det mesta, säger Jonas Nordlander.

De två nya poliserna Jonas Nordlander, 23 år, och Joakim Vikström, 27 år, kommer att arbeta självständigt och söker erfarenhet i Arvidsjaur. Jag strävar efter att vara med om det mesta, säger Jonas Nordlander.

Foto: Joel Gustafsson, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2010-12-20 06:00

För Joakim Vikström från Skellefteå och Jonas Nordlander från Boden är det första veckan som polisassistent. De har flyttat in i var sin etta i Arvidsjaur och känner ingen på orten.

Nu sammanfattar de en försiktig start.

- Det var lugnt, inte ett anrop över radion, säger Jonas Nordlander, 23 år.

"Folk var chockade"
Han utbildade sig på distans mot Kiruna och gjorde sin aspiranttjänstgöring i Boden.

Där fanns det mycket att göra för nykläckta poliser. I Arvidsjaur är det stilla.

- I går snurrade vi hela dagen i samhället. Folk var chockade över att se så mycket poliser, säger Jonas Nordlander.

Andra dagen besökte de sina kollegor i Arjeplog.

- En liten oas ute i ödemarken, vackert men avsides, säger han.

De unga kollegorna ser inga problem med att jobba i Arvidsjaur, men båda två vill till städerna. Utplacerade i utkanten väntar de på att turordningslistan ska krympa.

- Alla jobbar i bristort, det är fullt i städerna, säger Joakim Vikström.

Får hitta brotten själva
I brist på händelser planerar de nya poliserna självständiga utredningar och trafikkontroller i jakt på rattfyllon och fortkörare.

Chefen sitter i Piteå och de får hitta brotten själva.

- Narkotikabrott kommer inte på radion, säger Joakim Vikström.

27-åringen från Skellefteå är ensamstående och kan flytta omkring. Joakim Vikström gillar att fiska och hoppas på att hitta aktiviteter i Arvidsjaur.

Jonas Nordlander har kvar sin flickvän i Boden. Han kommer att välja långledigheterna till att åka hem. På plats kommer han att jobba så mycket han kan.

- Det blir mycket erfarenhet. Jag får se till fördelarna med att vara här, säger han.

Jobbiga situationer
Erfarenheten kan vara både tragisk och lärande. När polisstudenten från Umeå, Joakim Vikström var aspirant i Piteå var han med om fem dödsfall. Kollegan Jonas Nordlander berättar om otrevliga hembesök när någon inte dykt upp på några veckor.

- Det är många jobbiga situationer, säger Joakim Vikström.

En förhoppning längdskidåkaren och naturmänniskan Jonas Nordlander har är att hitta jaktmöjligheter i Arvidsjaur och få skoterutbildning så att han kan bli naturbevakare på fjället.

- Kanske får jag in en fot i någon jaktallmänning, säger han.

Inga svårigheter
Förutom Jonas Nordlanders värnpliktstjänstgöring i Arvidsjaur för fem år sedan har de obefintlig anknytning till orten. Ingen kommer att möta problemet med att gripa sin gamla granne eller skolkamrat.

De ser inga svårigheter med att vara polis i en liten ort, men berättar att de kommer att använda "sunt förnuft" i sitt brottsbekämpande arbete.

- Finns det någon nytta med det eller blir jag bara ovän med alla, säger Jonas Nordlander.

- Vissa saker rapporterar man, vissa saker säger man åt, säger Joakim Vikström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om