Karl-Otto har byggt 325 orglar

Att Karl-Otto Hansson har ett stort orgelintresse går inte att ta miste på. Och att gå in i kyrkor runt om i landet är för honom lite extra speciellt. Men så har han också varit med och byggt runt 325 kyrkorglar i Sverige, Norge och Finland samt den i konserthuset i Stockholm. - Nej jag spelar inte själv, men jag lyssnar mycket på orgelmusik, säger Karl-Otto Hansson om sin passion.

En kyrkorgel är ett avancerat bygge, men organisten Mikael Hellgren och orgelbyggaren Karl-Otto Hansson förstår varandra bra.

En kyrkorgel är ett avancerat bygge, men organisten Mikael Hellgren och orgelbyggaren Karl-Otto Hansson förstår varandra bra.

Foto: Annelie Nilsson, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2009-12-10 06:00
Den 14 november 1953 lastades delarna till den nya orgeln av vid Arvidsjaurs kyrka. 13 dagar senare, den 27 november var den färdigmonterad.
- Varje orgel är unik i sig, säger Karl-Otto Hansson, en i teamet som ansvarade för bygget av orgeln.
Skickliga hantverkare
För att bygga orglar är inget enmansjobb utan ett teamarbete med skickliga hantverkare. Karl-Ottos huvuddel i bygget har ofta varit själva mekaniken, men givetvis har han varit inblandad i det mesta av bygget. Arvidsjaurs kyrkas orgel är av mellanstorlek och relativt vanlig. Den har en 1800-tals fasad och den romantiska orgeln fanns fortfarande i tankesättet när den ritades, vilket bland annat innebär att den inte har så mycket rör.
- Det speciella med den här orgeln är att den tillverkades under den period när man bytte teknik från den pneumatiska orgeln till den mekaniska, säger Karl-Otto, vars egen favorit är de gamla barockorglarna.
Han förklarar att i den pneumatiska orgeln så blev det en fördröjning av ljudet, vilket det inte blir på en mekanisk. Lite enkelt förklarat. För när Nyheter i Norr träffar Karl-Otto Hansson och Arvidsjaurs församlings organist Mikael Hellgren är det mycket orgelprat och avancerade termer. För den oinsatte låter det som rena grekiskan.
- En kyrkorgel har en obegränsad livslängd, men måste stämmas regelbundet, säger Mikael Hellgren.
Vart femte år stäms den av en specialist, men annars är det Mikael som ser till att det låter bra. Har en ventil hakat upp sig så fixar han det själv och förstämmorna stämmer han regelbundet. För har man spelat på samma orgel i 28 år kan man den utan och innan.
En ren slump
Att Karl-Otto blev just orgelbyggare säger han är en ren slump. Han är utbildad möbelsnickare och träffade av en händelse O.W Grönlund, son till grundaren av företaget Grönlunds orgelbyggeri som började tillverka orglar redan 1905, och denne väckte hans intresse. Karl-Otto fick sin anställning 1950 och blev sedan kvar i företaget fram till sin pension. Och visst har han sina favoriter.
- Den bästa orgel vi gjort är nog den i Gammelstads kyrka, en ren barockorgel och den i Bodens kyrka är också helt fantastisk, säger Karl-Otto som drömmer om att höra Bach Toccata e fuga live som orgelkonsert.
Orgeln i Arvidsjaurs kyrka kostade 46 500 kronor 1953. I dag motsvarar det minst 2 miljoner kronor. Samma år bytte församlingen också ut orgeln i Glommersträsk kyrka till en summa av drygt 40 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om