Känslosamt när olycksoffren hedrades

Mer än 200 personer kom till olycksplatsen söder om Akkavare för att hedra minnet av de 16 personer som omkom i den svåra järnvägsolyckan för 60 år sedan.

Invigd. Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg klipper det blågula bandet och förklarar minnesplatsen invigd.

Invigd. Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg klipper det blågula bandet och förklarar minnesplatsen invigd.

Foto: Nils Widman

ARVIDSJAUR2016-04-03 12:00

Den så kallade ”Akkavare-olyckan” inträffade den 28 mars 1956 mellan Akkavare och Arvidsjaur då 16 inlandsbor omkom i samband med att en rälsbuss kolliderade med ett godståg. Kollisionen, som inträffade sex kilometer norr om Arvidsjaur, blev fruktansvärd och händelsen räknas än i dag som en av de allra värsta olyckorna som inträffat i Övre Norrlands historia.

På lördagseftermiddagen, 60 år senare, hedrades olycksoffren genom avtäckandet av tre minnesmonument på olycksplatsen.

Inbjudna gäster vid ceremonin, som för övrigt kom till ceremonin i rälsbuss, var förutom lokala kommuntoppar även bland annat länets landshövding Sven-Erik Österberg, Peter Ekholm, vd Inlandsbanan, Arnold Vonkavaara, trafikverkets regionala chef, Anneli Jonsson, förbundssekreterare SEKO, samt Sam Nilsson, före detta vd SVT.

Speciella hedersgäster var Ann-Mari Lundberg och Nils Furtenbach som åkte i rälsbussen respektive tåget och som båda överlevde katastrofen.

Efter det inledande hälsningsanförandet av kommunalrådet Lotta Åhman tog landshövding Österberg vid och manade i sitt invigningstal besökare att tänka tillbaka och känna vördnad för alla dem som miste livet och skadades vid olyckan. Han utfärdade sedan en tyst minut för att hedra offren.

Innan avtäckningen av de tre separata minnesmonumenten, Jvg-monumentet, Stora informationstavlan, med namnen på de omkomna, samt Stenaltaret och Ljuslyktan, klippte landshövdingen också det uppsatta blågula bandet och förklarade minnesplatsen för invigd.

Nu 87-åriga Ann-Mari Lundberg, som skadades svårt vid olyckan och som var den enda av dem som satt i främre delen av rälsbussen som överlevde, fick sedan äran att tända det första ljuset i ljuslyktan. Nils Furtenbach tände sedan det första på stenaltaret.

Den känslofyllda ceremonin vid olycksplatsen avslutades sedan med kransnedläggning och att anhöriga och andra som ville fick stanna till för att lämna blommor och tända ljus.

Efter avslutningen på olycksplatsen fortsatte sedan minnesceremonin i hotell Laponias kongressal med bland annat fortsatta tal, körsång, dansuppvisning, fotoutställning, bildspel, rosutdelning och fika. Också där med medverkande av landshövding Österberg och de inbjudna gästerna. Även vid denna del av ceremonin var besöksantalet mycket imponerande.

Administratör av lördagens minnesprogram runt Akkavare-olyckan var i första hand Akkavare bygdegårdsförening samt studieförbundet ABF. Ett stort jobb för att minnesplatsens tillkomst tillskrivs också hembygdsforskaren Lennart Öhman och förre möbelhandlare Arne Stellin som i nära ett halvår jobbat hårt med förberedelserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om